Antologiprojektet

Tanken är att vi gör en antologi om dissociation varje år, tills pengarna eller kraften är slut. Vi börjar nu, arbetet med en antologi som beräknas komma under våren 2019 har precis börjat.

Jag som står bakom projektet heter Linnéa Regnlund, och mer info om mig hittar du via menyn.Kickstarter

Pengar till antologin kommer samlas in via Kickstarter, som är en tjänst just för insamlingar vid projekt. Eftersom de har begränsat hur långa insamlingar kan vara kommer det ske flera stycken.

Planen är

1. Julinsamlingen är öppen nu!
Du hittar insamlingen här.
Öppen 29 november - 27 januari.
Under denna period kommer bland annat #dissociativjulmarknad ske.
Mål för insamlingen: 2000 kr.

2. Insamling februari-mars: öppen de två månaderna.
Mål för insamlingen: 3000 kr.

3. Efter att ha sett hur många bidrag som kommer in, hur mycket vi fått in från de andra insamlingarna, vad kostnaderna för boken blir osv så kan vi ha en insamling till i april och/eller maj, för att få ihop mer pengar om det behövs. En tredje insamling är bara preliminär än så länge.

Vill du läsa mer om det ekonomiska upplägget, titta under rubriken Ekonomin i korthet. Vill du veta mer om hur Kickstarter fungerar, titta gärna i deras help center.

Preliminär tidsplan

Datumen i listan kan komma att ändras. Listan är senast uppdaterad den 7 oktober 2018.

För att mer detaljerat följa vad som händer i arbetat med boken, följ projektet på sociala medier: instagram, facebook eller twitter.
 • 10 september – Textbidrag kan skickas in
 • 10 september – Bildbidrag kan skickas in
 • 1 december - Kickstarter-insamling börjar
 • 2-16 december – Dissociativ julmarknad
 • 15 januari – Deadline för bidrag till boken
 • 27 januari – Första Kickstarter-insamlingen avslutas
 • 1 februari - Kickstarter-insamling börjar
 • 31 mars – Kickstarter-insamling avslutas
 • februari-april – Arbete med korrläsning, layout av boken o dyl
 • 1 maj – Möjlighet till förköp av boken startar
 • ? maj – Boken skickas ut till dem som beställt via förköp, och börjar säljas vanligt
 • 1 juli – Presentkort till alla som varit med i boken skickas ut senast det här datumet
 • (15 augusti – Vi påbörjar processen att hitta ett tema för nästa bok)
 • 31 december – Möjligheten för deltagare i boken att beställa den för produktionspris avslutas
 • 31 december – Bokens ekonomi räknas samman och möjligheten att göra en ny avgörs. Ev överskott överförs till ECPAT Sverige, om ingen ny antologi ska göras.
 • 31 december – 5 kr per bok som sålts under året skänks till ECPAT Sverige


Antologins tema

Efter omröstningar har det slagits fast att denna första antologi kommer innehålla tre teman:
 • Orsaker till dissociation / varför man börjat dissociera
 • Hur en vardag med dissociation kan se ut
 • Erfarenheter av vård och myndigheter


Vilken sorts dissociation?

Vilka typer av dissociation ska man ha erfarenhet av för att få vara med i antologin? Svaret är enkelt: vilken typ som helst. Alla som upplevt någon form av dissociation och känner för att dela med sig i text eller bild är välkomna att skicka in bidrag och vara med. Det behöver alltså inte vara trauman som är orsaken och det behöver inte vara något av det som räknas som allvarligare problem, tex DID eller funktionella symptom. Och det får gärna vara det.

Om dissociationen är en del av en annan problematik, till exempel ångest, depression eller psykos, är det viktigt att fokus i texten trots allt ligger på dissociationen. Det är svårt att dra gränsen där eftersom det ofta är ihopblandat, men om dissociationen bara beskrivs i någon bisats eller i förbifarten medan fokus ligger på grundproblematiken och till exempel beskriver hur jobbigt det är att leva med depression, så har texten inte fokus på dissociation. Visst är det väldigt jobbigt att leva med depression och visst är det viktigt att berättelser om det får utrymme, men inte i just den här boken.

Hur vet man om det är dissociation man upplever då? Det enkla svaret där skulle väl vara att om du fått en diagnos så vet du. Men eftersom det fortfarande är så svårt att få dissociativa diagnoser så blir det lätt exkluderande. Har du ingen diagnos men känner igen dig i beskrivningar av någon form av dissociation och upplever det som att det är vad du är eller varit med om, så får du gärna skicka in bidrag till antologin.

Får jag in texter som jag inte tycker handlar om dissociation kommer jag höra av mig till författaren och kolla lite hur hen tänker. Kanske går det att skriva om så att texten får rätt fokus, eller så är det bara inte en text som passar för den här antologin.

Är du osäker på om din text handlar om dissociation kan du skicka den till mig på antologiprojektet@gmail.com och kolla vad jag tänker, även om den inte är helt färdig. Är du osäker på om dina symptom eller det du upplever kan klassas som dissociation föreslår jag att du läser diagnoskriterier, texter där andra berättar om dissociation, och kanske googlar fram något screeningtest, tex The Dissociation Questionnaire.

En samling med länkar till olika texter om dissociation hittar du här: regnlund.se/dissociation

Vad får den som är med i antologin?

 • Ha med en text och/eller en bild i antologin
 • Ett gratis ex av boken hemskickat
 • Möjlighet att köpa fler exemplar till produktionspris, utan att portokostnad tillkommer, dessa exemplar går att sälja på egen hand. (Exakt vilket pris det blir avgörs när boken är skapad och beror tex på hur många sidor den blir)
 • Ett presentkort på minst 200 kr, förhoppningsvis mer, men det beror på hur mycket pengar som samlas in.


Det här gäller om du vill skicka in en eller flera texter till antologin

Du som skriver ska ha egna erfarenheter av dissociation som anknyter till ett eller flera av de teman som antologin ska innehålla.
Du väljer själv om du vill skriva en eller flera texter, och om du vill att de ska handla om ett eller flera av bokens teman.
Varje text ska ha en rubrik, och det ska anges vilket/vilka namn som ska stå som författare till texten i boken. Det ska också vid varje text stå vilket tema du tänkt att texten handlar om.
Sammanlagt kan du skicka in text på max 40 000 tecken (inklusive blanksteg). (Det går också bra att skicka in mindre.)

Det är inte ok att namnge personer som begått övergrepp eller andra olagliga handlingar, eller beskriva dem på ett sätt så de går att identifiera. (Jag har ingen möjlighet att kontrollera om de är dömda och inte juridiska kunskaper nog för att avgöra var gränsen för förtal finns, därför kan det inte vara ok.)

När det handlar om triggande beskrivningar är de ok, men texter i boken kan markeras med triggervarning så den som inte orkar läsa kan hoppa över dem.

Texterna ska skickas till antologiprojektet@gmail.com.
De ska skickas från en e-postadress där jag kan nå dig tills arbetet med boken är färdigt.
Texterna ska skickas som ett word- eller libreofficedokument (obs ett dokument per person även om det är flera texter.
Texterna måste ha kommit in senast den 15 januari 2019.

Som tack för ditt bidrag kan du få ett presentkort, det kommer bli på minst 200 kr. Vill du ha det så behöver jag att du anger vilket av följande du vill ha:

Jag behöver också att du anger ditt personnummer. Jag kommer bara använda det för att lämna in uppgifter om inkomst till skatteverket. Obs. Även om du skickar in både bild och text till boken kan du bara få ett presentkort.

Bokens teman hittar du här.


Checklista:

 • Är du säker på att du inte vill jobba mer med din text/ dina texter?
 • Har du kollat så texten inte är för lång?
 • Har du angett rubrik för texten?
 • Har du angett tema för texten?
 • Har du angett författarnamn för texten?
 • Är texten i ett word- eller libreofficedokument?
 • Har du en e-postadress som du är säker på att du kommer ha kvar hela 2019?
 • Har du valt presentkort och skrivit det i ditt mail?
 • Har du skrivit ditt personnummer i mailet?
 • Har du kommit ihåg att lägga till textfilen som en bilaga i mailet?
 • Då kan du skicka iväg mailet med din text.

Information till dig som vill vara anonym:

Det är helt ok att använda en anonym e-postadress.
Du behöver inte uppge ditt riktiga namn varken i boken eller till mig. Vill du kan du heta Anonym i boken, men kanske känns det bättre med ett påhittat namn?

Skriv inte ditt namn eller någon annan information som kan identifiera dig i word- eller libreofficedokumentet, eftersom jag kommer skicka det till andra för korrläsning o dyl.
Det är bara jag (Linnéa) som läser mailen, så ingen annan kommer få tillgång till information du skriver i mail till antologiprojektet@gmail.com.

Du kan tyvärr inte få något presentkort om du vill vara anonym även inför mig, eftersom jag har skyldighet att skicka kontrolluppgifter till Skatteverket.

Vill du identifiera dig på något annat sätt än med personnummer så var snäll och kontakta skatteverket och kontrollera vilka möjligheter som finns (det gäller kontrolluppgifter för inkomst), och maila sen mig och berätta hur du vill identifiera dig.

Det här gäller om du vill skicka in en bild till antologin

Du kan skicka in en bild (inte fler).
Du som bidrar med en bild ska ha egna erfarenheter av dissociation som anknyter till ett eller flera av de teman som antologin ska innehålla.
Du väljer själv hur du vill tolka det tema du väljer. Du väljer också själv vad bilden är gjord i för teknik. Det är ok med alla tänkbara tekniker, bara det är möjligt att skicka in bilden digitalt.

Kan du tänka dig att din bild används på bokens omslag? Om inte, skriv det i mailet.
För att bestämma vilken bild som ska vara på omslaget kommer en omröstning göras med alla bidrag där man inte sagt nej till att vara på omslaget.

Bilden ska helst ha en titel, och det ska anges vilket/vilka namn som ska stå som upphovsman till bilden i boken. Du ska också ange vilket tema du tänker dig att bilden passar till.


Tekniska krav på bilden:

 • Upplösningen ska vara minst 300 dpi, är den högre är det bara bra.
 • Är bilden svartvit ska bilden vara i gråskala. Är bilden i färg ska den vara i CMYK. Inga bilder ska skickas in i RGB.
 • Finns det möjlighet och om bildens teknik lämpar sig för det får den gärna vara vektoriserad, men det är inget krav.
 • Bilder ska inte ha transparenta element eller bakgrunder. Har din bild en transparent bakgrund så lägg till en vit bakgrund innan du skickar in den.
 • Bildformat jag föredrar är pdf eller png, men det kan gå bra med andra också, huvudsaken är att upplösningen är tillräckligt hög.
 • Boken kommer förmodligen bli i formatet 145 x 210 mm (annars 110 x 180 mm). Har du en bild som passar att ha över en hel sida kan du anpassa den efter detta formatet, men det är inget krav.
 • Har du en helsidesbild som inte har vit bakgrund får du gärna lägga till 5 mm marginal i lämplig färg, eftersom detta är vad tryckeriet vill ha för att det inte ska finnas risk att det blir en vit kant i sidkanten. Har du lagt till 5 mm marginal var snäll och skriv det i mailet så jag vet.
När det handlar om triggande bilder är det i viss utsträckning ok, men bilder som upplevs som mycket triggande kommer inte få vara med eftersom det är svårt att undgå att se bilder. Det kommer bedömas från fall till fall. Ett exempel är att bilder på självskador inte är ok. Har du skickat in en bild som bedöms som för triggande kommer jag höra av mig och säga varför + fråga om du vill skicka in en annan bild istället.

Bilden ska skickas till antologiprojektet@gmail.com.
Den ska skickas från en e-postadress där jag kan nå dig tills arbetet med boken är färdigt.
Bilden måste ha kommit in senast den 15 januari 2019.

Som tack för ditt bidrag kan du få ett presentkort, det kommer bli på minst 200 kr. Vill du ha det så behöver jag att du anger vilket av följande du vill ha:

Jag behöver också att du anger ditt personnummer. Jag kommer bara använda det för att lämna in uppgifter om inkomst till skatteverket. Obs. Även om du skickar in både bild och text till boken kan du bara få ett presentkort.

Bokens teman hittar du här.


Checklista:

 • Är du säker på att det här är den bild du vill ha med?
 • Har du kollat så att upplösningen är tillräckligt hög?
 • Har du kollat så de andra tekniska inställningarna är rätt?
 • Har du lagt till en marginal för tryckeriets skull? Har du i så fall skrivit det i mailet?
 • Har du gett bilden ett namn? (Inte ett krav)
 • Har du skrivit vilket namn som ska anges som upphovsman i boken?
 • Har du angett i vilket tema bilden ska vara med?
 • Är det ok om bilden används på bokens omslag? Om inte: har du skrivit det i mailet?
 • Har du en e-postadress som du är säker på att du kommer ha kvar hela 2019?
 • Har du valt presentkort och skrivit det i ditt mail?
 • Har du skrivit ditt personnummer i mailet?
 • Har du kommit ihåg att lägga till bildfilen som en bilaga i mailet?
 • Då kan du skicka iväg mailet med din bild.

Information till dig som vill vara anonym:

Det är helt ok att använda en anonym e-postadress.
Du behöver inte uppge ditt riktiga namn varken i boken eller till mig. Vill du kan du heta Anonym i boken, men kanske känns det bättre med ett påhittat namn?
Det är bara jag (Linnéa) som läser mailen, så ingen annan kommer få tillgång till information du skriver i mail till antologiprojektet@gmail.com.

Du kan tyvärr inte få något presentkort om du vill vara anonym även inför mig, eftersom jag har skyldighet att skicka kontrolluppgifter till Skatteverket.

Vill du identifiera dig på något annat sätt än med personnummer så var snäll och kontakta skatteverket och kontrollera vilka möjligheter som finns (det gäller kontrolluppgifter för inkomst), och maila sen mig och berätta hur du vill identifiera dig.

Vad gör jag?

  Det jag gör i det här projektet gör jag ideellt.

 • Styr upp projektet med olika datum, deadlines, information via instagram o dyl.
 • Svarar vid behov på frågor under projektets gång.
 • Korrläser och sätter samman de bilder och texter som kommit in till en bok.
 • Skriver en inledning till boken.
 • Står som ansvarig utgivare och redaktör.
 • Är ekonomiskt ansvarig för projektet. *
 • Skickar ut presentkort och gratis ex av boken till dem som deltagit.
 • Samordnar det andra kan göra för att sprida boken.
 • Gör det möjligt att beställa exemplar av boken direkt av mig fram till 31 december (längre om jag råkar ha exemplar av boken kvar hemma). (Detta alternativ gör att mer pengar går direkt till projektet istället för till någon internetbokhandel.)
 • Gör det möjligt att de som deltagit i boken kan köpa exemplar till produktionspris via mig, fram till den 31 december.
 • Beslutar om att avsluta antologiprojektet eller påbörja arbetet med en ny antologi. Om jag upplever att intresse för en ny antologi finns men inte möjlighet för mig personligen att göra det organiserar jag överlämnande av projektet till någon/några andra.
 • Inte så mycket mer än ovan nämnda.
 • * Jag reserverar mig för att ett annat ekonomiskt upplägg kan behöva skapas om min privata ekonomi kräver det.


Vad kan du göra?

  Hur mycket boken blir spridd och såld beror i stor utsträckning på vad andra än jag gör. Min ork är begränsad, och jag räknar inte med att orka göra mer än ovan nämnda.

  För en uppfattning om när olika saker kan behöva göras, se tidsplanen. För att bli uppdaterad om vad som behöver göras, följ projektet på sociala medier: instagram, facebook eller twitter.


  Förslag på vad du kan göra är:

 • Skicka in bidrag till boken (text och/eller bild).
 • Hjälpa till att korrläsa eller finnas till hands om jag behöver hjälp i produktionen av boken (kontakta mig om du vill anmäla intresse för detta).
 • Hjälpa mig att avgöra vilka bilder och texter som kan uppfattas som triggande (kontakta mig om du vill hjälpa mig med detta)
 • Skapa ett pressutskick och skicka ut det. (Kontakta mig om du vill göra detta.)
 • (Om någon gör ovanstående punkt:) Vara tillgänglig för intervjuer vid behov. (Kontakta mig för samordning av detta.)
 • Kontakta en lokal tidning och berätta att du är med i en bok, fråga om de vill skriva om den, och ställa upp på intervju om de vill det.
 • Tipsa tidningar eller bokbloggar om att boken finns och att de kan få ett recensionsexemplar (kontakta mig om någon säger ja till att vilja ha ett recensionsexemplar).
 • Kontakta sjukhusbibliotek och tipsa om att boken finns (kontakta mig så får du en lista på dem).
 • Ge ditt lokala bibliotek ett inköpstips om boken (det brukar enkelt gå att göra på deras hemsida).
 • Låna boken på ditt bibliotek.
 • Beställ boken som fjärrlån på ditt bibliotek, om de inte har den.
 • Tipsa om eller sälj boken till människor du känner.
 • Dela info om boken i sociala medier, på forum, eller på andra ställen.
 • Skriv om boken, recensera den om du har någon plattform där du har möjlighet att göra det.
 • Kan du nå hyfsat många följare via sociala medier kan du skapa en kampanj med en särskild rabattkod för att fler ska lockas att köpa boken (kontakta mig om du vill göra detta).


 • Använd e-postadress antologiprojektet@gmail.com för sånt som rör antologiprojektet.


Ekonomin i korthet

  De pengar som kommer in är från

 • Kickstarter-insamlingar
 • försäljning av boken


 • Kickstarter-insamlingar

  Kickstarter-insamlingarna är tänkta att täcka kostnaderna för att producera boken. Det är också tänkt att insamlingarna ska täcka kostnaden för de presentkort som de som ger bidrag till boken ska få. Beräknad kostnad för dessa båda saker är 5000 kr (inkl avgifter hos Kickstarter o dyl). Med mindre pengar att starta med än så kommer det vara tveksamt om boken kan göras.

  Kommer det in mer pengar eller om antalet deltagare i antologin är färre kommer det som blir över efter produktionskostnaderna delas upp mellan deltagarna så att de får presentkort på en högre summa.

  För den som skänker 500 kr eller mer kommer det finnas möjlighet att ha med ett meddelande på en särskild sponsorsida i boken. Det kan vara till exempel namnet på en psykologmottagning, länk till en hemsida, eller ett kortare meddelande som sponsorn själv skriver. För 1000 kr finns det möjlighet att också ha med en bild i sitt sponsormeddelande.


  Försäljning av boken

  När boken säljs kommer ett visst arvode utbetalas till mig. Detta är tänkt att täcka:

 • Om produktionskostnaderna blir högre än beräknat.
 • Om deltagarna i boken blir fler än 20 och Kickstarter-pengarna inte täcker ett presentkort på minst 200 kr var.
 • Portokostnader för att beställa hem exemplar av boken samt kunna skicka ut den gratis till dem som har bidrag med i boken (så de bara behöver betala inköpspriset för boken).
 • Eventuella kostnader i samband med utskick av recensionsexemplar eller annan marknadsföring (ingen direkt reklam kommer ske).
 • Möjlighet att i slutet av året skänka 5 kr per såld bok till ECPAT Sverige. • Blir det ett överskott kvar efter dessa kostnader finns två alternativ:

 • Planering av en ny antologi påbörjas, och pengarna används som komplement till fundraiserkampanjen till den nya antologin, enligt samma upplägg som ovan. De kommer alltså kunna öka chansen att deltagarna i nästa antologi får ett mer skäligt arvode.
 • Det görs inte någon mer antologi. Det överskott som kommit in och som kommer in från böcker som säljs efter att projektet avslutats skänks till ECPAT Sverige.
Bli sponsor

Vill du sponsra antologin och ha möjlighet att ha med ett meddelande på sponsorsidor i slutet av boken finns två alternativ.

Vill du ha med ett litet meddelande på max 150 tecken kan du ge ett bidrag via vår Kickstarter-kampanj och välja mellan de alternativ som finns där i form av rewards.

Vill du ha en helsida eller halvsida att fylla med text och/eller bild kontaktar du mig på antologiprojektet@gmail.com. En halvsida i svartvitt kommer kosta 2000 kr och en helsida 3500 kr. Färg kan övervägas om bidraget är tillräckligt stort.

Det är inte ok att som sponsormeddelande skriva till exempel triggande, stötande eller diskriminerande saker. Anser jag att någon lämnat in ett opassande meddelande kontaktar jag personen och ber hen att lämna ett nytt meddelande.

Dissociativ julmarknad

Fram till den 31 januari kommer det ske en kickstarter-insamling för att finansiera antologin.

Som en del av detta kommer vi ha en julmarknad på sociala medier, som kallas #dissociativjulmarknad. Där kan alla som känner för det lägga ut saker till försäljning, och pengarna som man får in skänker man till kickstarterprojektet.

Julmarknaden pågår den 2-16 december.

Såhär gör du om du vill vara med:
1. Pyssla något, leta fram något begagnat, eller hitta något annat du vill sälja.
2. Ta ett eller flera foton så man kan se det du vill sälja.
3. Skriv en kort text som beskriver det du vill sälja.
4. Bestäm dig för om du vill ha ett fast pris eller om människor ska kunna lägga bud där det högsta budet vinner, bestäm pris eller utgångsbud, och om det är en auktion ska du bestämma slutdatum också.
5. Bestäm dig för hur du vill få betalt.
6. Publicera ett inlägg på sociala medier med bild, beskrivning, och övrig info, samt texten nedan.
7. Låt någon köpa din sak, och betala in priset till dig.
8. Skicka saken till personen.
9. Betala in pengarna till kickstarterkampanjen.

Såhär gör du om du vill vara anonym eller har ett låst konto:
- Gör steg 1-3 ovan, och skicka sen bild och text till antologiprojektet@gmail.com. Skriv gärna ”till julmarknaden” i meddelanderaden.
- Invänta att saken blir såld via antologiprojektets instagramkonto.
- Skicka saken till den adress du får från mig (Linnéa).

Text som helst alltid ska finnas med i julmarknads-inlägg:

Dissociativ julmarknad är ett sätt att samla in pengar till @antologiprojektet, ett projekt som handlar om att skapa en antologi med berättelser om dissociation.

För att se allt som säljs på julmarknaden, kolla under #dissociativjulmarknad. Säljaren ansvarar för att informationen i inlägget stämmer överens med det du köper, för att saken skickas så du har den innan jul, och för att pengarna betalas in till kickstarterinsamlingen.

Det är alltid ok att betala mer för något än vad som anges i annonsen. Alla pengar går till @antologiprojektet.

Liten affisch

Vill du sätta upp en lapp om antologin på bibliotek, på din psykmottagning eller kanske någon annanstans? Nu finns det två olika versioner du lätt kan printa på en vanlig skrivare, och sätta upp där du vill.

Version 1

Version 2

Kontakt

antologiprojektet@gmail.com