Böcker om dissociation

Hitta böckerna
De här böckerna finns hos BoD.se/bokshop, där de går att beställa både som tryckta böcker och som e-böcker. Det finns även möjlighet till provläsning, att se några sidor ur varje bok.

Böckerna finns också att beställa i vanliga nätbokhandlar, och de finns hos en del bibliotek.

Jag brukar inte ha exemplar av de här böckerna hemma, men det händer att jag har det, så det kan vara värt att kolla i min webbshop.

Till dig som är liten och finns inuti

Bok utgiven 2014.

Den här boken är till dig. Du som är liten och finns inuti. Du som är skadad, förvirrad, övergiven, eller som bara behöver något, någon. Som inte vill vara lika ensam mer.

Här finns tröst, stöd och oensamhet. Och en hel del försök att förklara sånt som är svårt att förstå, sånt som brukar trassla ihop sig till obegriplighet.

Boken vänder sig främst till människor med komplex PTSD eller dissociativa störningar, men delar av boken fungerar också för den som på ett annat sätt har ett inre barn som behöver tas om hand. Kanske kan boken även vara till hjälp för den som lever nära eller jobbar med människor som har små delar inuti.

Till dig som är liten och finns inuti
– Breven från bloggen

Bok utgiven 2018.

Det här är en bok som är en fortsättning på Till dig som är liten och finns inuti. Mellan 2016 och 2017 hade jag en blogg på Vårdguiden 1177.se där jag skrev om trauma och dissociation, och där postade jag varje vecka ett brev till de som är små och finns inuti. I den här boken är de breven samlade.

I Till dig som är liten och finns inuti försökte jag skriva det jag tyckte var viktigast att förklara och berätta, sånt som jag hade velat ha hjälp med när jag befann mig i bearbetningen. Den här boken är annorlunda eftersom den kommer från en blogg. Det är mer av relation, mellan mig och de (för det mesta) okända och tysta små delar som läste. Det är vardag blandat med förklaringar eller funderingar kring saker som är svåra, och också blandat med tips på böcker eller saker man kan pyssla.

På bloggen brukade jag posta inläggen tillsammans med något foto, för det mesta handlade det om något som skulle göra att det kändes tryggt och snällt. Fotona har inte följt med till boken, eftersom många av dem var tagna slarvigt och med mobilkamera, och eftersom en tryckt bok ställer andra krav på bildkvalitet än vad en blogg gör. Det kändes ändå viktigt med bilder, så jag skapade en liten figur som heter Rutger. Rutger finns med i hela boken, och jag hoppas att också han ska kunna ge något av trygghet och känslan av att boken vänder sig till de som är små.

Breven i boken är framför allt skrivna med tanke på människor som har komplex PTSD eller dissociativa störningar som gör att de är flera inuti, men mycket av innehållet kan också passa till människor som upplever att de har ett "inre barn".

Punkter av ljus.

Bok utgiven 2016.

Punkter av ljus skildrar depersonalisering, upplevelsen av att vara overklig och främmande för sig själv. Det är poesi som rör vid teman som det ondas konsekvenser, osynliggörande, utplåning och kamp för att bli verklig och del av världen igen.

Jag vill säga: jag skrev det mesta för flera år sen. Det är bättre nu. Det är ju sant. Och det finns alltid andra som befinner sig mitt i det svåra. Det är inte över. Det tar aldrig slut. Kanske är det svåraste just det. Det verkar som att det aldrig tar slut.

"Att inte finnas, att förvandlas till ingen.
Jag vill säga: det var såhär.
Men det var ingenting. Det var tomhet.
Att ta ett steg ut ur det jag var och
aldrig helt komma tillbaka."

Mer om dissociation