Till dig som är liten och finns inuti

Bok utgiven 2014.

Den här boken är till dig. Du som är liten och finns inuti. Du som är skadad, förvirrad, övergiven, eller som bara behöver något, någon. Som inte vill vara lika ensam mer.

Här finns tröst, stöd och oensamhet. Och en hel del försök att förklara sånt som är svårt att förstå, sånt som brukar trassla ihop sig till obegriplighet.

Boken vänder sig främst till människor med komplex PTSD eller dissociativa störningar, men delar av boken fungerar också för den som på ett annat sätt har ett inre barn som behöver tas om hand. Kanske kan boken även vara till hjälp för den som lever nära eller jobbar med människor som har små delar inuti.

"Den här boken är en fantastisk bok, som trots att den är liten är fylld av storhet. Jag brukar inte gråta när jag läser böcker, men oj vad jag grät. Inte hela tiden såklart, men ja. Alla har väl varit små någon gång? /.../

Linnéa skriver saker som man kan läsa för det lilla barnet inuti, om den inte kan läsa själv. Den kan få lära sig vad vuxna får och inte får göra och att det inte var dens fel att allt blev så hemskt. Den kan få blåsa såpbubblor och få rita, och få finnas till – mer än bara finnas för smärta. /.../

Linnéa skriver fint om den lilla inuti, som kan känna sig hotad där inne. Som de andra personerna inuti kanske inte tycker är viktig. Eller som terapeuten inte vill prata med, kanske den bara vill prata med någon stor? Den lilla får också finnas, menar författaren, och ska tas på allvar, ges chansen att upptäcka att livet bara inte är hemskt. Det är inte bara någon stor som gills, som människa är man alla sina delar (plus kroppen då). Hon menar att de fortfarande är de vuxnas roll att ta hand om den lilla och visa den respekt."

Pebbles Karlsson Ambrose på bloggen Bookiecookiez
Jag läste den för att förstå mer och det gör jag. Jag förstår hur det kan kännas att vara barn i en vuxens kropp. Att det kan vara så att en och samma person inte upplever allt, utan bara är med ibland och att omgivningen inte alls förstår att det är så. Att det ibland är någon annan som pratar, tycker och känner och den personen kan tycka någonting helt annorlunda. Jag förstår att det ibland är skrämmande att vara fler, men att det var viktigt en gång. Att vara fler blev ett sätt att överleva ett övergrepp, trauma eller något annat hemskt."

Emma Thorell Stårsta på bloggen I exist as I am - that's enough!
"Den är helt enkelt skriven för att ge förklaringar på saker som annars är svåra att ta till sig, och inte minst för att väcka hopp om att en förändring är möjlig. /.../ De fina illustrationerna gör texterna ännu lättare att ta till sig."

Tidskriften Spegeln, nr 1 2015.


Kika i boken


Köp

  • I min affär
  • I andra affärer (länk till bokfynd.nu)
  • Internationellt - det bästa är då att köpa från min affär, men du kan också hitta aktuella priser till exempel här hos bookfinder.com
  • Kolla om den finns på ditt bibliotek (eller beställ den via fjärrlån)

  • Boken finns också på några sjukhusbibliotek som inte syns i libris katalog. Den är då möjlig att låna för den som är patient, anhörig eller anställd på sjukhuset.


E-bok

Det finns också en e-boksversion av boken. Den ska gå att köpa genom olika tjänster som säljer e-böcker, några av dem hittar du genom bokfynd.

Boken är i första hand utformad för att tryckas, så det är den versionen som är finast. E-boken är gjord genom en automatisk formatering, och är därför inte helt perfekt anpassad till e-boksformatet rent grafiskt.

Det är inget värre än att marginalerna på rubrikerna kanske kan kännas konstiga, men ville säga det ändå eftersom jag ansträngt mig för att boken ska vara fin. Också det kan vara en form av trygghet, det fina.