Bloggar om dissociation och psykiatri

Jag har i nuläget ingen aktiv blogg, är bara aktiv på sociala medier. Men en del texter jag tidigare skrivit på bloggar finns kvar på nätet och även om de inte är så dagsaktuella kanske de kan vara meningsfulla att läsa.

Det är bara jag nu, blogg på 1177.se

Mellan september 2016 och september 2017 bloggade jag om trauma och dissociation på Vårdguiden 1177.se

Det var en blogg där det fick plats mer vardagliga tankar än det gjort på min tidigare blogg Från ett annat perspektiv. Mest handlade det ändå inte om vardagen, utan om tankar som jag hunnit samla på mig med tiden, som handlar om sånt som dissociation, att bli skadad, förlåtelse, försoning, att läka och hitta ett sätt att finnas utan att vara lika trasig.

Jag försökte förklara och berätta om lite sånt som spelat roll för mig när jag kunnat förstå det bättre, och när jag fått höra om andras upplevelser.

Bloggen är borttagen från 1177.se, men en del av texterna finns på fortsättningsbloggen (se nedan). Breven jag varje torsdag skrev till små delar har jag samlat ihop till en bok: Till dig som är liten och finns inuti - Breven från bloggen

Det är bara jag nu (en fortsättning)

När 1177 bestämde sig för att avsluta sina bloggar blev det naturliga för mig att skapa en fortsättning på egen hand. För jag var inte riktigt färdig. Eller, egentligen var jag inte överhuvudtaget färdig med mitt berättande. Det var aldrig det avslutet handlade om. Så avslutet fick bli ett steg vidare istället för ett totalt avslut.

Temat blev också där trauma och dissociation, och jag försökte förklara en del saker, oftast med avstamp i egna upplevelser. Jag brukade också skriva brev till små delar som finns inuti, eftersom jag brukar bli irriterad på att de så ofta blir pratade om, problematiserade osv, och väldigt sällan pratade till.

Jag slutade att skriva regelbundet på bloggen, kanske inte för att berättandet var färdigt, men för att jag blev färdig med bloggandet på andra sätt. Andra projekt tog över och blev viktigare. Ibland kan det vara så.

Tyvärr råkade jag förstöra bloggen vid den senaste uppdateringen av hemsidan, det är osäkert om jag orkar återställa den med tanke på att det var flera år sen den var aktiv.

Mer om dissociation

Från ett annat perspektiv

Jag hade mellan 2012 och 2016 en blogg där jag skrev om psykiatri utifrån ett patientperspektiv. Min tanke var att det kan finnas saker man missar som behandlare, sånt som handlar tex om strukturer och bemötande. Som att man kan ha blinda fläckar kring sånt som för en patient är uppenbart och dessutom viktigt.

Jag ville peta lite på sånt, på saker jag inte tycker funkar, på strukturer som handlar om makt och om hur systemet är uppbyggt. Och hur det kan bli i praktiken för patienter.

2016 började jag blogga på Vårdguiden 1177.se, och då blev bloggen Från ett annat perspektiv vilande, helt enkelt för att det var för mycket att ha två bloggar samtidigt. Som det ser ut nu har jag inga planer på att återuppta skrivandet på bloggen. Dock finns alla inlägg kvar att läsa för den som vill det. Det finns faktiskt rätt mycket bra texter där, så kanske värt att ta en titt. Här hittar du bloggen: ett-annat-perspektiv.blogspot.se

Sammanhang där Från ett annat perspektiv använts:

  • Använts som kurslitteratur på psykiatrikurs på sjuksköterskeprogrammet i Luleå, sedan höstterminen 2013 och tills vidare.
  • Åsa Nilssonne hade med delar av en text från bloggen på sin avskedsföreläsning, december 2013. Finns att se på youtube, min text finns ca 23 minuter in i klippet, klickar du på länken här ska det starta på rätt ställe: klippet på youtube.
  • Innehållet från samma text, om skillnaden mellan att vara sjuk och att vara skadad, har Herman Holm använt i föredrag.
  • Bloggen har använts vid handledning av terapeuter för att öka förståelsen för hur något kan bli från patientens /klientens perspektiv. Bloggen har använts i det syftet bla av Harry Korman.
  • Används för att öka förståelsen för patientperspektivet även inom andra yrkesgrupper, bla inom BUP Västernorrland.
  • De som jobbar som volontärer i Jourtelefonen och SOS-brevlådan på Kyrkans Jourtjänst (numera Kyrkans SOS) har blivit rekommenderade att läsa på bloggen "för större insikt, förståelse och djupare perspektiv".
  • Har spridits som kunskapskälla som handlar om maktperspektiv och ansvar, bla till blivande specialistläkare i psykiatri.
  • Har spridits som kunskapskälla som handlar om dissociation, bla bland psykologer.
  • Texterna på temat "Till dig som är liten och finns inuti" har använts i terapi, och som ett komplement som kan ge stöd, tröst eller oensamhet.
  • Har hört från flera håll om behandlare som rekommenderar en del patienter att läsa bloggen, tex för att vara mindre ensamma i sina upplevelser av vården eller av att vara dissociativ.
  • Har hört från flera håll om patienter som rekommenderar sina behandlare att läsa bloggen, tex för att få bättre koll på dissociation och maktperspektiv.
  • Dessutom har bloggen och texter från bloggen lästs, delats, citerats, länkats till, pratats om och diskuterats i olika sammanhang som rör psykiatrin. På bloggar, twitter, i facebookgrupper och irl. Både av behandlare och såna som själva har erfarenheter av att vårdas i psykiatrin.