Förklaringsförsök · Teorier · Trötthet

Trauma och trötthet: Vad händer i kroppen vid långvarig stress?

Jag tänkte förklara lite mer vad som händer i kroppen vid långvarig stress. Jag är inte någon expert, så det blir referat av en text jag läst och det finns säkert någon annan som kan förklara det bättre och mer korrekt. Men jag behöver formulera något om det för att komma vidare i mina egna tankar om det här, och det är mest för min egen skull jag skriver de här inläggen, trots allt.

Så vad händer i kroppen vid långvarig stress? I en text på Stressmottagningens hemsida står det att man kan se framför allt tre områden där det finns biologiska effekter av långvarig stress.

➝ Störd balans mellan energimobilisering och anabolism. Anabolism är de processer som står för återuppbyggnad och reparation i kroppen, och även en människas reproduktion är kopplad till anabolismen. När man hamnar i stress (i fas 2 i förklaringen i förra inlägget) så är man i en situation som kräver ökad aktivitet. Då prioriteras att mobilisera energi, på bekostnad av anabolismen. För en kortare period spelar det ingen större roll, men om man under lång tid är i stress och återuppbyggnad och reparationer i kroppen är nedprioriterat blir man fysiskt skörare och man blir lättare sjuk.

Två saker som spelar stor roll för anabolismen är djupsömn, och lust och glädje. Under djupsömnen är anabolismen starkast. Man har till exempel högst nivå av tillväxthormoner då. Lust och glädje är något som stimulerar anabolismen, och därför hjälper kroppens reparationsarbete.

➝ Regleringssystemen störs. Kroppen har normalt växlingar mellan avslappning och anspänning. Anspänning behövs för att vi ska kunna vara aktiva, och i avslappning finns återhämtning. När kroppens normala växlingar blivit störda många gånger kan växlingarna sluta fungera normalt. Man har till exempel kunnat se att kortisolhalterna ligger högt vid depression, och att nivåerna inte minskar som normalt när man försöker minska halterna. Vid vissa former av kronisk trötthet kan man ständigt ha för låga nivåer av kortisol, och i och med det svårt att hamna i normal nivå av anspänning. Man har då dessutom en jämnare kortisolnivå över dygnet. Det normala är att man har högre nivåer på morgonen (när man står inför en dag av aktivitet) och lägre på kvällen (när man ska varva ner inför sömnen).

➝ Det sker förändringar i det centrala nervsystemet. Vid extrem stress, som vid traumatiserande händelser, kan man få förändringar i celler i vissa delar av hjärnan. Det som är mest undersökt vetenskapligt är hippocampus. Dock behöver mycket forskning fortfarande göras på området, så exakt vad som sker är inte säkert fastslaget än.

Förutom dessa tre saker finns det annat som kan påverkas av långvarig stress, och som kan skapa problem. Man kan till exempel få ökad risk för hjärtinfarkt eller problem med smärta pga biologiska orsaker som beror på stress. Det finns också risk för kombinationseffekter. Om man under många år lever med fysiska, psykosociala och arbetsmiljömässiga påfrestningar kan effekterna av de olika typerna av påfrestningar samverka.

 

Det här inlägget blev visst bara ett referat av någon annans text. Jag hade tänkt få med egna tankar också, men inlägget blir lite långt då. Så jag gör ett nytt, fast publicerar båda idag. Så en fortsättning hittar du här: PTSD och stress, en reflektion.

 

Källa: Stressmottagningen – Kroppens reaktioner vid långvarig stress

Sidan är besökt den 12 augusti 2018.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.