Förklaringsförsök · Teorier · Trötthet

Trauma och trötthet: Vad är stress?

När jag googlade efter texter om trauma och trötthet hittade jag ett annat blogginlägg också, nämligen PTSD and fatigue: is it normal to feel so tired? av Michele Rosenthal. Det hon tar upp är till största del sånt som jag nämnde i förra inlägget (Varför blir man så trött av PTSD?), men jag fastnar vid en formulering: ”the truth is that your mind is capable of producing 50% more stress than your body can handle”.

Bland annat pga den formuleringen inser jag att jag kanske måste backa ännu lite mer. Att det inte räcker med att börja vid en översikt över vad som kan skapa trötthet vid PTSD. En del av punkterna i förra inlägget handlar om stress, men vad är då stress?

Själv tycker jag att uppdelningen mellan kropp och psyke är komplicerad, framför allt när man kommer till stress. I vården räknas ju stress som något som tillhör det psykiska. Jag vet inte om Michele Rosenthals siffra är rätt när hon skriver att psyket kan skapa 50% mer stress än vad kroppen kan hantera, men i vilket fall kan man med stress överbelasta kroppen, vilket kan ge symptom, fysiska reaktioner i form av till exempel trötthet eller utmattning.

Men vad är stress då? Och är det fysiskt eller psykiskt? Problemet är att det finns många olika sätt att tänka, definiera och förklara det.

Det är vanligt att man skiljer på tillfällig stress och långvarig eller kronisk stress, där det är det senare alternativet som kan orsaka problem. Tillfällig stress kan vara något positivt, som gör att man ökar skärpan och förmågan att prestera i en situation när det behövs, medan man kan bli sjuk av långvarig stress.

Det som skapar stress brukar kallas stressorer. Inte heller de är lätta att definiera, utan en stressor är det som får oss att bli uppe i varv och känna oss stressade. När man hamnar i långvarig stress har man ofta stressorer i flera olika delar av livet, vilket gör att det blir svårt att få tillräckligt med återhämtning. Det kan till exempel vara att man har ett jobb där man är stressad stor del av tiden, har någon i familjen som är sjuk och som man oroar sig för, och att man samtidigt har problem med ekonomin. Jag valde icke-traumatiska exempel här, dels för att det brukar vara den typen av exempel i förklaringar om stress, och dels för att jag tänkte att det är bättre att dela upp det lite.

En av de modeller som finns kring stress delar upp stressreaktionerna i tre faser. Den första fasen handlar om vad som händer när vi utsätts för något stressande, något som är ett allvarligt hot eller en svår påfrestning. Då hamnar man i det som kallas ”alarmfas”. I denna första fas avstannar våra aktiviteter, och vi blir inriktade på att hitta ett sätt att handskas med hotet eller belastningen.

Fas två är en ”motståndsfas”, då massor av energi används för att möta det vi står inför. När man är i motståndsfasen känner man sig stark och som att man klarar vad som helst, eftersom de fysiska stressreaktionerna är skapade utifrån att vi måste klara något som är ett hot mot våra liv. Till exempel att bli attackerad av ett rovdjur.

Den tredje fasen är en ”utmattningsfas”, där effekterna av den överansträngning vi befunnit oss i under fas 2 kommer ifatt. I den fasen känner man sig nästan alltid trött, även om det kan ta sig olika uttryck. Vissa kan få svårt att sova, andra har ett ökat sömnbehov, man kan få en motvilja mot att göra saker, och man kan få olika fysiska symptom. Det kan handla om infektioner, förkylningar, hudproblem, muskelsträckningar och andra inte alltför allvarliga problem.

Om man vid den fasen har möjlighet att få utrymme för återhämtning så kan man återställa det som hamnat i obalans, och må bra igen. Ibland har man inte möjlighet att ta ledigt, åka bort eller på annat sätt skapa plats för återhämtning. En anhörigs sjukdom eller dålig ekonomi, som nämndes som exempel ovan, tar man inte ledigt ifrån så lätt, och det är inte säkert att man kan vara sjukskriven från sitt jobb så länge man behöver för att återhämta sig.

Har man inte möjlighet till återhämtning kan man bli riktigt sjuk av stressen, men mer om det längre fram, för jag ska avsluta för idag innan det här inlägget blir för långt (och min hjärna alldeles för trött).

 

Källor till förklaringarna i det här inlägget:

Institutet för stressmedicin ISM – Vad är stress?

Stressmottagningen – Stress & stressjukdomar

Båda sidorna är besökta den 12 augusti 2018.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.