Förklaringsförsök · Teorier · Trötthet

Trauma och trötthet: Varför blir man så trött av PTSD?

Jag kan väl börja från början, i detta mitt försök att rota i kopplingen mellan trauma och trötthet. Varför blir man så trött av PTSD? Vilka är orsakerna till trötthet? I blogginlägget Fatigue and PTSD – why am i so tired? tar Jami Deloe upp följande orsaker:

  • Stress – är man stressad är det normalt att känna sig trött. Vid PTSD kan man bli mer än trött av det, man kan bli utmattad av utsättas för stress då.
  • Depression – vid PTSD är depression vanligt, och vid depression är trötthet ett av de vanligaste symptomen.
  • Hypervigilans – det är ett svårt ord, men också svårt att ersätta med något annat. Hypervigilans handlar om när man vid PTSD har en ökad vaksamhet och en ökad uppmärksamhet, speciellt i förhållande till att försöka upptäcka hot. Själv brukar jag tänka på det som att jag har nerverna på utsidan när jag hamnar i det tillståndet. I vilket fall är det ett vanligt symptom vid PTSD, och att ofta eller ständigt vara på spänn och ha uppmärksamheten på max tar kraft.
  • Att bete sig som att allting är ok – med PTSD försöker man ofta hålla upp en fungerande yta, men att få det att se ut som att allt är ok när det inte är det, tar massor av kraft.
  • Triggning – när man blir triggad av olika saker och hamnar i fight/flight/freeze-läge. Fight, flight och freeze är extrema stressreaktioner och efter att ha varit i dem är det vanligt att man känner sig totalt utpumpad.
  • Hur hormonerna påverkas vid trauma – kortisol utsöndras för att vi ska känna mindre smärta och uppleva det som att vi har mer kraft. Vid PTSD kan kroppen hamna i att producera höga nivåer av kortisol under lång tid, vilket kan orsaka trötthet. (Det kan enligt Deloe också orsaka minnesförluster och sänkta nivåer av serotonin.) (Sänkta nivåer av serotonin förknippas med ökad risk för depression, vilket redan nämnts som en orsak till trötthet.)
  • Påverkan av det sympatiska binjure-systemet – kortisol och också andra hormoner produceras i ett komplext system, och när det sker en överbelastning i det systemet kan man hamna i ökad stress, utmattning och trötthet.

Själv har jag tänkt på ytterligare två orsaker som kan bidra till att man upplever olika typer av trötthet vid PTSD

  • Sömnproblem och sömnbrist – vid PTSD är sömnproblem snarare regel än undantag, och problem med sömnen stör kroppens chans till återhämtning, vilket man rent logiskt kan bli trött av. Sömnbrist behöver inte bara leda till trötthet i form av sömnighet, utan det kan också bli mental trötthet, fysisk trötthet och känslomässig trötthet, speciellt om man har sömnproblem under lång tid.
  • Medicinering – om man har sömnproblem, mycket ångest, depression eller plågas väldigt av hyperviligans och triggers, kan det vara en bra idé att dämpa symptomen med mediciner (och med hjälp av en läkare). Man kan inte bota traumaskador med hjälp av mediciner, men det kan vara möjligt att trubba av symptomen så det blir lättare att finnas till. Själv har jag tagit en mängd olika sömnmediciner, lugnande, antidepressiva, och också neuroleptika när de dissociativa symptomen blivit för starka. Hur mycket biverkningar man får är individuellt, men en väldigt vanlig biverkning är just trötthet. Den kan då visa sig till exempel i ökat sömnbehov, att man känner sig avtrubbad och dimmig, eller har svårt att orka med fysisk aktivitet.

Kanske hittar jag fler orsaker när jag hunnit tänka på det mer, och läsa mer om trauma och trötthet, utmattning och fatigue, men redan nu kan vi se att det finns en hel rad med saker som kan göra att man blir trött vid PTSD. De olika sakerna kan leda till olika sorters trötthet; mental, känslomässig eller fysisk, och de tillstånd man hamnar i kan också bäst beskrivas på olika sätt; trötthet, utmattning eller fatigue. Det är inte så lätt att dra upp gränserna mellan de olika typerna av trötthet, och idag har jag inte ens ambitionen att försöka. Det enda jag vill komma fram till är att det finns en rad olika saker som efter trauma kan skapa trötthet, och konstatera att tröttheten i själva verket inte är en enda sak, utan någon form av paraplybegrepp där olika trötta tillstånd kan rymmas.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.