Att vara flera inuti · Förklaringsförsök · På 1177.se

Att vara en liten del, del 1.

Jag kände att jag ville försöka förklara lite mer, om varför jag är lojal med barndelar. Så.. här kommer mitt försök. Det blev två delar eftersom det blev lite för långt för ett inlägg. Den andra delen hittar du här.

**

Att vara en barndel inuti kan vara på många olika sätt, precis som det kan vara olika hur man är och vad man har för uppgift om man är en vuxen del, eller en människa som inte är splittrad.

Att vara en barndel kan innebära att man bär på jobbiga minnen av sånt man varit utsatt för. Det kan innebära att man slapp vara med om hemska saker, men hade till uppgift att leka och vara den som såg det ljusa i livet, den som fick en att överleva genom just det. Att vara en liten del kan vara att ha levt i en väldigt destruktiv miljö, att inte ha haft någon att lita på, inte ha haft trygghet, inte ha fått möjlighet att växa upp och bli vuxen.

Att vara liten när kroppen blivit stor kan vara mycket förvirrande. Kroppen kan kännas helt fel, när man rör sig kan det bli klumpigt och konstigt. Man känner kanske inte igen sig om man tittar sig i spegeln eller tittar på sin kropp. Att vara en barndel är att på många sätt leva kvar i en verklighet som inte finns, och när den verklighet man lever i inte stämmer överens med den man känslomässigt är kvar i, utgår från, förhåller sig till, är formad av, kan det vara mycket förvirrande och skrämmande.

Att vara en barndel kan vara att inte kunna finnas, göra och vara det man vill och behöver. Att inte få ha den roll som är ens, och som man lärt sig är nödvändig för att man inte ska dö.

Att vara en liten del kan vara att en vuxen del skriker på en så fort man kommer fram, hatar en, förtrycker en, försöker trycka undan en med all kraft. Det kan vara att andra försöker kväva en genom att ta ifrån en all plats, ignorera en, möta en med tystnad, hat eller försök att straffa en. Det kan vara att hela tiden få höra att man är fel, gör fel, tänker fel, förstår fel, utan att någon tar sig tålamod att förklara och visa alternativ.

När man är liten och bär på hemska minnen kan stora delar som är starkare än en och bättre på att skrika, få för sig att det är ens fel att man bär på det hemska. Som om man är minnena. Som om det var ens fel att det hände. Som att man faktiskt är äcklig, hemsk, värd att hata, värd att göra illa, värd att dö. Kanske precis som de som gjorde illa sa, tyckte, visade att de menade.

Att vara en barndel kan vara att försöka skrika på hjälp, visa sin förtvivlan, sin smärta, sin utsatthet och sina behov, och aldrig bli mött med värme och medkänsla, bara att andra tycker att man är äcklig, fel, ivägen, dum, jobbig, barnslig, och att man inte borde finnas alls.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.