Att vara flera inuti · Förklaringsförsök · På 1177.se

Varför blir det så bråkigt inuti? (Att vara splittrad)

Jag tror de flesta som är splittrade åtminstone i perioder har konstanta konflikter mellan delarna. Till viss del kan det väl bero på att man är flera inuti, och att livet och tiden inte räcker till. Att alla inte kan få det de behöver och göra vad de vill, för att det inte går ihop.

Ett annat skäl kan vara det jag skrivit om tidigare, om att man inte vill kännas vid en del och är arg på att den finns. Om den bär med sig jobbiga saker som andra delar inte kan handskas med, kan det bli bråk av att den ändå finns och behöver saker.

En tredje anledning är att man kan bli triggad av saker, det funkar på ungefär samma sätt som vid PTSD. Något påminner om ett trauma, och man kastas in i minnen och krisreaktioner. Det som blir mer problematiskt vid triggande om man är splittrad är dels att man har fler trauman, så av en enda triggerpunkt kan flera olika traumaminnen aktiveras, och dels är det att olika delar har olika sätt att handskas med det hemska på.

Det är helt logiskt att det är så. Delar har olika uppgifter och har formats i olika sammanhang. De kompletterar varandra på ett bra sätt, och till en början funkade det nog smidigt. En del kan ha som strategi att bli vän med förövare, för att minimera skadan. En annan kan vara inställd på att slåss, en tredje på att fly. Ytterligare en kan reagera med att bli helt fryst och oförmögen att röra sig, och stänger av alla tankar och känslor. För att ta några exempel.

Varje del är formad av sitt sammanhang och i sin ålder, och förmodligen var den strategi den bästa som fanns tillgänglig då. Den som gjorde att man lättast kunde överleva och bli minst skadad. Och förmodligen funkade det bra ett tag, att man kunde avlösa varandra och att den som hade en lämplig strategi för situationen kunde ta över och ta hand om situationen. Fast senare när livet ändrats, och ännu mer när man börjat läka och delarna kommit närmare varandra, så kan det som förut var en bra hjälp att överleva leda till totalt kaos och stora konflikter.

Det är inte konstigt att föreställa sig det. Om något känns hotande och man är helt övertygad om att det enda som kan göra att man klarar sig är att bli vän med den som är hotfull, då blir man ju skitarg om en annan del styr kroppen och börjar slåss. Eller blir oförmögen att röra sig och prata, eller försöker springa. Och den som behöver fly för att överleva blir förmodligen minst lika arg på den som stannar kvar och är vänlig mot en förövare.

Förutom de sakerna är det väl också som med vanliga relationer. Att kommunikation kan leda till missförstånd och bråk, och att den risken nog ökar när alla är i krisläge och kanske dessutom inte så vana på att kommunicera, eller bli lyssnade på.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.