Att vara flera inuti · Förklaringsförsök · På 1177.se · Teorier

DDNOS, nästan DID och röran med olika klassifikationer

Jag har tidigare skrivit lite kort om olika dissociativa diagnoser och problemen med olika system och definitioner. Jag ska försöka att inte vara rörig idag, även om det jag vill skriva om är lite rörigt.

Det verkar finnas rätt många som nästan har DID, fast inte riktigt uppfyller kriterierna. Det finns en diagnos som heter DDNOS man brukar använda då, som är en förkortning av ”dissociative disorder, not otherwise specified”, vilket på svenska motsvarar ”dissociativt syndrom uns” (utan närmare specifikation).

(DDNOS är en förkortning som är förvillande lik DESNOS, men DESNOS står för ”disorder of extreme stress, not otherwise specified”, vilket definierar ett tillstånd av extrem stress, inte en dissociativ problematik.)

DDNOS är som sagt en diagnos som ofta använts när nån nästan har DID, fast inte riktigt. Samtidigt är det inte ”nästan DID” som diagnosen står för, utan den kan lika gärna innebära att någon nästan uppfyller kriterierna för någon av de andra dissociativa diagnoserna. Det kan också innebära en bedömning att någon uppvisar dissociativa symptom nog för att det ska vara lämpligt att sätta en dissociativ diagnos, men att symptomen ligger mittemellan två av de befintliga diagnoserna, eller är en blandning av symptom på något annat sätt. Så diagnosen kan betyda att nån har ett DID-liknande tillstånd, men den kan också innebära en massa andra olika tillstånd.

(Det kan också vara att den som sätter diagnosen inte har så bra koll på dissociativa diagnoser, eller inte hinner undersöka patienten tillräckligt för att komma fram till vilken dissociativ diagnos som är mest korrekt. I dessa fallen bör det ju följas upp vid senare tillfälle, men det är inte alltid det blir så.)

 

Nu till det röriga. Det finns två olika system för psykiska diagnoser. ICD och DSM. De klassar diagnoser lite olika, och de bygger på lite olika tankesätt. ICD är WHO:s system och DSM kommer från American Psychiatric Association. Mycket man kan läsa om dissociation på nätet kommer från USA och då är det DSM som ligger till grund tex för fakta om diagnoserna. I Sverige används ICD och DSM parallellt, så om man inte vet vilken av dem nån utgår från är det bäst att fråga.

2013 kom en ny version av DSM, DSM 5. Jag har inte orkat läsa på så noga om förändringarna som kom med den nya versionen, jag har läst litegrann om det bara. Nu ramlade jag över en text som förklarade förändringarna för mig lite mer pedagogiskt, så nu orkade jag förstå åtminstone de viktigaste dragen.

En del av de tillstånd som tidigare räknats in i DDNOS klassificeras nu på ett annat sätt. Det som tidigare varit DID-liknande tillstånd, men med minnesförluster som bara rör traumatiska händelser, och inte minnesluckor i vardagen, räknas nu in i DID. Detsamma gäller om man har delar som inte observerats av en kliniker (tror man ska förstå det som att delarna inte visat sig för en läkare eller psykolog). Tidigare var det alltså DID-liknande men räknades till DDNOS, nu räknas det som DID.

Man har skapat en ny diagnos som heter ”other specified dissociative disorder” (OSDD) där vissa saker som tidigare räknats till DDNOS finns med. Om man har DID-liknande tillstånd fast utan minnesförluster räknas det in här, och det gör det också om delarna är mindre distinkta.

Man har dessutom skapat ytterligare en ny diagnos som heter ”unspecified dissociative disorder” som delvis motsvarar den tidigare DDNOS-diagnosen, och som nu framförallt verkar vara för tillstånd som inte kan definieras tex för att symptomen är oklara. (Jag gissar att man bytt namn eftersom det är mycket som tidigare ingått i DDNOS som inte ingår i denna nya diagnosen, även om de på en del sätt har samma funktion av att fånga upp det som inte ryms i de andra diagnoserna.)

Den här bilden ger en översikt av de viktigaste förändringarna:

Other Specified Dissociative Disorder and Dissociative Disorder Not Otherwise Specified DSM 5 information.
I ICD finns både ”andra specificerade dissociativa syndrom” och ”dissociativt syndrom, ospecificerat” sen tidigare. De tillstånd man räknar in i ”andra specificerade dissociativa syndrom” där är

  • Gansers syndrom
  • Multipel personlighet (det som i DSM heter DID)
  • Psykogen konfusion
  • Psykogent skymningstillstånd

Puh, hoppas det gick att hänga med. Själv blev jag lite trött av att försöka hålla ordning på det.

 

Artikeln som förklarade pedagogiskt för mig, och som bilden är lånad från, är på engelska och du hittar den här ifall du vill läsa mer: traumadissociation.com/osdd

ICD-10 finns här om du vill läsa mer om deras sätt att dela in det (de dissociativa diagnoserna börjar med F44): socialstyrelsen.se/publikationer2016/2016-5-17

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.