Förklaringsförsök · På 1177.se

Vad är skillnaden mellan flashbacks och hallucinationer?

Det är lite rörigt att kunna skilja på flashbacks och hallucinationer. Man skulle kunna säga att flashbacks är återupplevanden av sånt man varit med om, medan hallucinationer är overkligt. Fast jag tror inte det är en helt sann uppdelning, för man kan ha hallucinationer som har innehåll format av trauman man varit med om. Kanske kommer det då i mer symbolisk form? Eller handlar det om helheten? Att avgöra vilket som är vad utifrån om personens symptombild som helhet mest verkar vara likt psykos eller PTSD?

Jag känner att jag inte har tillräckligt med kunskap för att förklara det. Försökte söka lite på nätet, men gick sådär, helt enkelt för att det finns så många trådar på forumet Flashback som handlar om hallucinationer pga droger. Mina sökord leder mig hela tiden dit. Och jag orkar inte riktigt ge mig in i de akademiska texterna just nu.

En sak jag hittade var ett utdrag ur boken War trauma in veterans and their familys av Jamshid A. Marvasti (red). Där står det att man pga den stress som finns i strid (det handlar alltså om soldaters krigstrauman) kan leda till ett psykotiskt sammanbrott. Han menar att när det rör sig om psykotiska hallucinationer eller flashbacks så finns det (till skillnad från PTSD-flashbacks) element som är bisarra eller som inte har med traumat att göra. Och att personen kan uppvisa känslor som inte är adekvata. Som exempel på ett bisarrt element beskriver de att en person kan höra röster, explosioner och rop på hjälp (det låter som rimliga saker hämtade från krigsupplevelser), men att hen tex förklarar rösterna med att de är skickade från aliens på månen.

När det är PTSD-flashbacks skulle det bisarra inte finnas med, och känslomässigt skulle personen uppvisa adekvata reaktioner, även om hen kan vara avtrubbad/avstängd (numb), vilket kan likna ett psykotiskt tillstånd.

Man nämner att en del ser PTSD-flashbacks som en form av hallucinationer. Och jag har i ett tidigare inlägg nämnt att det inte råder en enighet kring om man ska räkna flashbacks som dissociativt eller inte.

Jag tänker att det kanske delvis finns teoretiska konflikter om hur man ska dela upp saker, och delvis kanske det inte alltid är så lätt att skilja det åt. Var går gränsen för vad som är adekvat? Och om man ska avgöra vad som är ett bisarrt innehåll kanske det dessutom alltid finns en risk att man råkar misstro en helt sann berättelse. Tex om de saker någon utsatts för är så hemska att det i någon annans öron låter orimligt att det skulle vara verkligt att det hänt.

Blev kanske mer funderingar än svar i detta inlägget, och bara ett exempel på hur man kan dela upp det. Min kunskap sträcker sig inte längre än så just nu. Kanske återkommer om det. (Har du nåt bra lästips kring detta får du gärna lämna en kommentar och dela med dig.)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.