På 1177.se · Teorier

Vad är dissociation? (Det är så mycket)

Kanske att de har en viss likhet, oron och ångesten, något i kärnan av det som är som är gemensamt. Det blir ändå problem om man klumpar ihop det. Bakpulvers-oron är inte detsamma som ångest som kan få en att ligga på golvet timme efter timme utan att förmå att resa sig. Den känns inte likadant som panikångestattacker när man är säker på att man kommer dö, eller depressiva perioder när man är helt säker på att man är en börda för världen och faktiskt inte kan fortsätta leva. Vid maniska tillstånd med psykoser är man extremt långt ifrån den oro som bakpulvret skapade.

Vi kan se det ganska lätt, eller hur? Att det skulle bli lite konstigt om den etikett man för det mesta använde för alla de där tillstånden var oro. Att det lätt skulle bli fel då, när någon sa att den hade oro, och det kunde vara så att det betydde att den var manisk, depressiv, på väg in i en panikattack, eller bara hade vanlig frisk oro. Ju större begrepp, desto större risk för missförstånd.

Dissociation är ett väldigt stort begrepp, och vad som ska räknas med är man inte överens om. Ska man alls räkna med friska okomplicerade former, som tex dagdrömmande? Ska man kanske ha fokus på uppkomsten till dissociationen, som i teorin om strukturell dissociation där man utgår från trauman som orsakat den, och sen avgränsar vad som ska räknas med utifrån det? Eller är det ändå vettigare att se det som ett spektrum med olika allvarlighetsgrader, från friska former till mycket svåra former av dissociation? Om man ska dela upp det och räkna det som flera olika saker, var ska gränserna gå?

Jag har inget svar, det är inte min sak att skapa teorier, det är andras jobb. Jag vill bara förmedla att dissociation som begrepp på ett övergripande plan är en röra av olika åsikter om vad som ska rymmas i begreppet, och varför. Det är också ett begrepp där väldigt mycket ryms, oavsett vems definitioner man använder.

Att teorierna på ett övergripande plan krockar och inte är överens, betyder inte att det inte finns någon kunskap om dissociation eller olika dissociativa tillstånd. Även om det finns mycket kvar att undersöka och lära sig mer om, så har man kommit en bra bit på vägen.

Ett exempel på vilka tillstånd som brukar räknas till de dissociativa hittar man i det här psykologilexikonet. Det man där tar upp är:

  • Dissociativ identitetsstörning (DID)
  • Dissociativ (eller funktionell eller psykogen) amnesi
  • Dissociativ fugue
  • Dissociativ stupor
  • Depersonalisationssyndrom (eller depersonalisations- och derealisationssyndrom)
  • Somatisk (eller somatoform) dissociation
  • Transtillstånd
  • Dissociativ motorisk störning (eller psykogen paralys)
  • Dissociativa kramper
  • Ospecificerad dissociativ störning (eller DDNOS eller Dissociativt syndrom UNS)

Det finns olika listor på olika ställen, vilket beror på att man som sagt inte är överens om övergripande klassificeringar och vad som ska räknas till de dissociativa tillstånden. Jag ville ta med en lista bara för att ha med ett exempel på vad som kan räknas med, som en liten start och en överblick kring vad dissociation kan vara.

Vill du veta mer om något / några av tillstånden kan du följa länken och läsa vad de skrivit i psykologilexikonet, eller så kan du googla.

Jag kommer skriva mer om en del av tillstånden (kanske inte alla). Det kommer ta lite tid för mig att hitta ord, att formulera det som känns viktigt, förklara och berätta om egna upplevelser och minnen av det som varit. Men lite i taget kommer det komma här på bloggen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.