Från ett annat perspektiv

Jag hade mellan 2012 och 2016 en blogg där jag skrev om psykiatri utifrån ett patientperspektiv. Min tanke var att det kan finnas saker man missar som behandlare, sånt som handlar tex om strukturer och bemötande. Som att man kan ha blinda fläckar kring sånt som för en patient är uppenbart och dessutom viktigt.

Jag ville peta lite på sånt, på saker jag inte tycker funkar, på strukturer som handlar om makt och om hur systemet är uppbyggt. Och hur det kan bli i praktiken för patienter.

2016 började jag blogga på Vårdguiden 1177.se, och då blev bloggen Från ett annat perspektiv vilande, helt enkelt för att det var för mycket att ha två bloggar samtidigt. Som det ser ut nu har jag inga planer på att återuppta skrivandet på bloggen. Dock finns alla inlägg kvar att läsa för den som vill det. Det finns faktiskt rätt mycket bra texter där, så kanske värt att ta en titt.

Här hittar du bloggen: ett-annat-perspektiv.blogspot.se

Sammanhang där bloggen som helhet eller texter från bloggen använts:

→ Använts som kurslitteratur på psykiatrikurs på sjuksköterskeprogrammet i Luleå, sedan höstterminen 2013 och tills vidare.

Åsa Nilssonne hade med delar av en text från bloggen på sin avskedsföreläsning, december 2013. Finns att se på youtube, min text finns ca 23 minuter in i klippet, klickar du på länken här ska det starta på rätt ställe: klippet på youtube.

→ Innehållet från samma text, om skillnaden mellan att vara sjuk och att vara skadad, har Herman Holm använt i föredrag.

→ Bloggen har använts vid handledning av terapeuter för att öka förståelsen för hur något kan bli från patientens /klientens perspektiv. Bloggen har använts i det syftet bla av Harry Korman.

→ Används för att öka förståelsen för patientperspektivet även inom andra yrkesgrupper, bla inom BUP Västernorrland.

→ De som jobbar som volontärer i Jourtelefonen och SOS-brevlådan på Kyrkans Jourtjänst har blivit rekommenderade att läsa på bloggen "för större insikt, förståelse och djupare perspektiv".

→ Har spridits som kunskapskälla som handlar om maktperspektiv och ansvar, bla till blivande specialistläkare i psykiatri.

→ Har spridits som kunskapskälla som handlar om dissociation, bla bland psykologer.

→ Texterna på temat "Till dig som är liten och finns inuti" har använts i terapi, och som ett komplement som kan ge stöd, tröst eller oensamhet.

→ Har hört från flera håll om behandlare som rekommenderar en del patienter att läsa bloggen, tex för att vara mindre ensamma i sina upplevelser av vården eller av att vara dissociativ.

→ Har hört från flera håll om patienter som rekommenderar sina behandlare att läsa bloggen, tex för att få bättre koll på dissociation och maktperspektiv.

→ Dessutom har bloggen och texter från bloggen lästs, delats, citerats, länkats till, pratats om och diskuterats i olika sammanhang som rör psykiatrin. På bloggar, twitter, i facebookgrupper och irl. Både av behandlare och såna som själva har erfarenheter av att vårdas i psykiatrin.Har du använt min blogg eller texter från den i något sammanhang får du gärna höra av dig till mig. Dels för att jag blir glad, och dels för att jag gärna fyller på den här listan. Maila mig på regnlund (at) gmail (punkt) com