Antologiprojektet

Tanken är att vi gör en antologi om dissociation varje år, tills pengarna eller kraften är slut.

Den första antologin blev Splittrade själar, som kom under våren 2019. Arbetet med nästa antologi är påbörjat och tanken är att den ska ges ut under våren 2020.

Välj något i menyn eller scrolla ner för att få mer info om projektet.

Köp böcker

För att beställa Splittrade själar direkt från mig/från projektet så skickar du ett mejl till antologiprojektet@gmail.com.
Skriv hur många exemplar du vill köpa + din adress.

Efter det skickar jag böckerna till dig och det skickas en faktura till dig via mejl. Det kan ta några dagar innan du får den. Fakturan skapas via Frilans Finans och går att betala på vanligt sätt eller via Swish. Den ska betalas inom 30 dagar.
En vän hjälper mig med fakturorna, så det står inte mitt namn på dem.


PRISER:
Varje bok kostar 165 kr.

Porto tillkommer enligt följande:
 • 1-3 böcker: 65 kronor
  (skickas med postens spårbara Skicka lätt)
 • 4-6 böcker: 95 kronor
  (skickas med postens spårbara Skicka lätt)
 • 7-9 böcker: 114 kronor
  (skickas med Schenker)
 • 10-15 böcker: 121 kronor
  (skickas med Schenker)
 • Fler böcker: följer Schenkers prislista för frakt
Vill du hellre att böckerna ska skickas på annat sätt (tex med posten istället för Schenker) går det bra, men du får betala för eventuell prisskillnad.


ANDRA SÄTT DU KAN KÖPA BOKEN
OBS att projektet tjänar mest pengar om du köper böcker direkt från mig/projektet.

 • BoD.se/bokshop – billigaste stället om du inte vill köpa direkt från projektet. Här går det även att köpa e-boken.
 • Olika nätbokhandlar – för att hitta billigaste priset kan du använda bokfynd.nu. Där kan du även hitta försäljningsställen och prisuppgifter för e-boken.
 • Internationellt – För köp till andra länder än Sverige kan du beställa från projektet (enligt ovan, men portokostnaden blir högre). Du kan också beställa från till exempel
LÅNA BOKEN PÅ BIBLIOTEK
För enkel översikt över vilka bibliotek som har Splittrade själar kan du besöka Libris katalog. Har inte just ditt bibliotek boken kan du beställa den som fjärrlån.

En del bibliotek erbjuder även utlån av antologin som e-bok.

Den första antologin: Splittrade själar


Baksidestext:
Splittrade själar är en antologi med texter och bilder av människor som själva upplevt dissociation, ofta på grund av svåra eller upprepade trauman. Texterna är skapade utifrån tre olika teman: orsaker till dissociation, vardag med dissociation och erfarenheter av vård och myndigheter.

Trots att många lever med, kämpar med och behöver förståelse för de dissociativa tillstånd de befinner sig i är kunskapen om vad dissociation kan vara fortfarande dålig. Det kan se ut på många olika sätt och innebära allt från overklighetskänslor till att man lever med flera olika delar eller personligheter inuti. Med den här boken hoppas vi öka förståelsen för olika former av dissociation.

Här får du chansen att möta människor som berättar om hur det kan vara att uppleva dissociation, utan att det tolkas eller filtreras genom någon annans perspektiv. Kanske är det första gången en bok av det här slaget skapats i Sverige, eftersom den svenska litteraturen om dissociation hitintills framför allt skrivits av behandlare och varit tänkt att läsas av andra behandlare.

Det här är en bok av dissociativa, för alla som vill veta hur dissociation kan vara. En bok med värdefulla och starka texter för dig som själv dissocierar, har någon i din närhet som gör det, som jobbar med dissociativa, eller som bara vill lära dig mer om dissociation.

Splittrade själar gavs ut i maj 2019.

Nästa antologi

Arbetet med nästa antologi är påbörjat. Boken planeras att ges ut någon gång under våren 2020.

För att hålla koll på vad som händer och för att kunna delta i omröstningar om vad boken ska ha för omslag o. dyl: följ projektet på Instagram eller Facebook.

Nästa antologis teman

Nästa antolgi kommer ha följande teman:

 • Vad är det att läka?
 • Att hitta vägar till samarbete och läka när man är flera inuti
 • Att gå vidare efter läkning
Du kan läsa lite mer om varje tema nedan, men i stort sett är det som gäller att varje tema går att tolka fritt och att du själv väljer vilket uttryckssätt som passar dig.


VAD ÄR DET ATT LÄKA?
Det här temat handlar om läkande och du kan skriva om det på olika sätt. Du kan välja att resonera teoretiskt om vad läkande är. Vad är det läkande som sker i vården och vad behövs i livet utanför vården? När har man egentligen läkt? Vad händer när man läker?

Du kan också välja att ge exempel från ditt läkande, berätta ur ditt liv och skriva om saker som varit läkande för dig. Du kanske vill beskriva en terapisession som varit omvälvande, en relation när du för första gången känt dig trygg i anknytning eller närhet, eller något annat som representerar läkning för dig.

Tolkningen av temat är fritt, och vilken form du väljer för att skriva är också valfri. Vill du skriva en resonerande text, en dikt, en novell eller beskriva ett viktigt minne? Kanske vill du skriva ett brev formulerat till dig själv, en terapeut eller någon annan som varit viktig i ditt läkande? Alltihop är ok.

Väljer du att göra en bild på temat är det också fritt att tolka temat och fritt att välja teknik; foto, teckning, målning, kanske en virkad figur som du fotograferat, eller något annat. Tänk bara på att bilden måste skickas in digitalt och ha tillräckligt hög upplösning (läs mer om det här).

Temat är öppet för bidrag som handlar om alla olika typer av dissociation och oavsett var du befinner dig i din läkningsprocess.ATT HITTA VÄGAR TILL SAMARBETE OCH LÄKA NÄR MAN ÄR FLERA INUTI
Det här temat är för dig som är eller varit flera olika delar inuti, på det sätt man har vid DID eller komplex PTSD. Du behöver inte ha fått diagnosen i vården, men du måste själv uppleva det som att ni är/varit flera delar/alters/personligheter.

Här är det kanske svårare att tolka temat fritt, det handlar om samarbete och hur man kan läka när man är flera inuti. Men vill du som del skriva själv, eller vill ni kanske skriva var sitt avnitt i texten? Vill ni resonera teoretiskt om temat, berätta om saker som funkat i ert liv eller skriva en dikt om det skrämmande med att stora delar helt plötsligt bestämmer att nu ska läka fast du som liten del inte vill det? Vill du beskriva hur integration kan vara? Det finns ganska många alternativ och du/ni väljer själv hur ni vill göra.

Vilken form du väljer för att skriva är också valfri. Vill du skriva en resonerande text, en dikt, en novell eller beskriva ett viktigt minne? Kanske vill du skriva ett brev formulerat till dig själv, en terapeut eller någon annan som varit viktig i ditt läkande? Alltihop är ok.

Väljer du att göra en bild på temat är det också fritt att tolka temat och fritt att välja teknik; foto, teckning, målning, kanske en virkad figur som du fotograferat, eller något annat. Tänk bara på att bilden måste skickas in digitalt och ha tillräckligt hög upplösning (läs mer om det här).ATT GÅ VIDARE EFTER LÄKNING
Vad händer när man börjat läka? Hur blir livet annorlunda? Och vad är svårt i det? För en del kan identiteten som sjuk eller ständigt beroende av vården vara det som format en allra mest, vad händer då om man plötsligt inte behöver lika mycket vård? Och hur ändras synen på en själv när man läker? Vad händer med identiteten, drömmarna, målen? Och hur skapar man ett nytt liv med de nya förutsättningar läkningen gett en, även om det som skadat en kanske fortfarande påverkar?

Man pratar ofta om en nyorienteringsfas när det handlar om att bearbeta saker, och den kan komma i olika perioder genom ens läkande. Det här temat handlar framför allt om nyorienteringen, även om du kan tolka det fritt och välja vad du vill skriva om och på vilket sätt. Kanske är du i början av din läkningsprocess och vill skriva om hur du föreställer dig att det kan bli när du läkt mer än nu. Det är också ok.

Vilken form du väljer för att skriva är valfri. Vill du skriva en resonerande text, en dikt, en novell eller beskriva ett viktigt minne? Kanske vill du skriva ett brev formulerat till dig själv, en terapeut eller någon annan som varit viktig i ditt läkande? Alltihop är ok.

Väljer du att göra en bild på temat är det också fritt att tolka temat och fritt att välja teknik; foto, teckning, målning, kanske en virkad figur som du fotograferat, eller något annat. Tänk bara på att bilden måste skickas in digitalt och ha tillräckligt hög upplösning (läs mer om det här).

Det här temat är öppet för dig som upplever eller upplevt någon form av dissociation, alla olika typer är ok. Du måste inte vara helt färdig med läkandet (blir man någonsin helt färdig med läkandet?), men fokus ska vara på att gå vidare efter förändringar som skett på grund av läkande.

Vill du skicka in en text till antologin?

Vill du bidra med en eller flera texter till boken? Kul!

→ Deadline är 1 november 2019.

→ Texterna får sammanlagt vara max 25 000 tecken (inklusive blanksteg). Du väljer själv om du vill skriva en lång eller fler kortare (eller en kort). För varje text måste ett av antologins teman anges.

→ Formen är fri; novell, självbiografisk berättelse, dikt, ta det som passar dig bäst.

→ För att kunna komma med i boken behöver du skicka in
     - Texten i en textfil, word- eller libre office-dokument.
     - Det här formuläret ifyllt: textbidrag
Du måste använda samma e-postadress när du skickar in texten som du angett i formuläret.
Får jag inte in svar på formuläret kommer texten sorteras bort.

Har du tekniska problem med formuläret, skriv in samma information i ett mejl istället.

Bidrag skickas till antologiprojektet@gmail.com

Kommer det in mer än 40 bidrag kan ett urval behöva göras, därför kan du inte få säkert besked om ifall du kan vara med i boken förrän efter att deadline varit.

Har du svårt för att fylla i formulär så ta i första hand hjälp av någon du känner. I andra hand kan du kontakta mig på adressen antologiprojektet@gmail.com.

För frågor, mejla till antologiprojektet@gmail.com.

Vill du skicka in en bild till antologin?

Vill du bidra med en bild till boken? Kul!

→ Deadline är 1 november 2019

→ Bilderna behöver vara i upplösningen 300 dpi.
Minsta bredd är 7 cm. Minsta längd är 7 cm.
(En boksida kommer vara 110 x 178 mm.)

→ Du väljer själv om det ska vara foto, målning, teckning, en digitalt skapad bild, eller vad du själv tycker blir bäst.

→ För att kunna komma med i boken behöver du skicka in
     - En bild som motsvarar mått och upplösning som nämnts ovan.
     - Det här formuläret ifyllt: bildbidrag
Du måste använda samma e-postadress när du skickar in texten som du angett i formuläret.
Får jag inte in svar på formuläret kommer texten sorteras bort.

Har du tekniska problem med formuläret, skriv in samma information i ett mejl istället.

Bidrag skickas till antologiprojektet@gmail.com

Kommer det in mer än 20 bidrag kan ett urval behöva göras, därför kan du inte få säkert besked om ifall du kan vara med i boken förrän efter att deadline varit.

Har du svårt för att fylla i formulär eller att ta reda på hur stor din bild är, så ta i första hand hjälp av någon du känner. I andra hand kan du kontakta mig på adressen antologiprojektet@gmail.com.

För frågor, mejla till antologiprojektet@gmail.com.

Deadline

Deadline för nästa antologi är 1 november 2019.

Första dag det är möjligt att skicka in bidrag är den 15 augusti 2019.

Vad får du?

Du som bidrar med en text eller bild till en antologi får vara med i tryckt bok. Du får ett gratis exemplar av boken och möjlighet att fram till nyår det år antologin ges ut köpa exemplar till ett nedsatt pris. Dessa exemplar kan du sälja om du vill och på det sättet har du möjlighet att tjäna lite pengar på antologin.

Det känns viktigt att alla som deltar får någon form av arvode, men eftersom antologiprojektets budget är väldigt begränsad kan du bara få ett presentkort värt 200 kronor. (Blir ekonomin bättre kommer deltagare få mer.) Du kan välja mellan dessa presentkort:

För att du ska kunna få ett presentkort behöver jag få ditt personnummer eftersom jag har plikt att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket. Förutom detta kan du vara helt anonym som deltagare.

Vad är antologiprojektet?

Antologiprojektet finns till för att människor som upplever eller har upplevt dissociation ska kunna dela med sig av sina upplevelser. Anledningen till att det känns som ett angeläget projekt är att kunskapen om dissociation fortfarande är begränsad. I en antologi kan berättelser från många olika personer rymmas, och genom det kan olika perspektiv och upplevelser finnas sida vid sida. På det sättet blir det möjligt att visa hur olika det kan vara att uppleva dissociation, bilden av dissociation kan breddas och kunskapen kan öka.

Insamlingar

Projektet finansieras till viss del via bokförsäljning och till viss del genom olika insamlingar. Insamlingarna kan antingen ske genom Swish eller via Kickstarter.

Du håller lättast reda på när de olika insamlingarna är genom att följa projektet på Instagram eller Facebook.

Vill du veta mer om hur Kickstarter fungerar, titta gärna i deras help center.

Vi kommer inte ha sponsorer i nästa antologi.

Julmarknad och vårmarknad

Som ett led i att samla in pengar till projektet har det ordnats en julmarknad och en vårmarknad. Marknaderna har skett på Instagram (och inläggen har delats på Facebook). Den som vill bidra kan antingen sälja saker eller välja att köpa något av det som säljs. Fokus är på hantverk, återbruk och second hand, men det är ok att sälja lite av varje.

Inlägg från marknaderna går att hitta under hashtag #dissociativjulmarknad och #dissociativvårmarknad

För att se om/när det kommer ordnas marknader igen är det lättaste sättet att följa projektet på Instagram eller Facebook.

ECPAT

Med antologin kan vi sprida berättelser om hur det kan vara att på olika sätt leva med dissociation. Det är ett viktigt bidrag till att öka förståelsen och genom det öka chanserna till exempel till ett bättre bemötande av traumatiserade och andra dissociativa.

För att boken ännu mer ska kunna bidra till förändring kommer 5 kr från varje såld bok skänkas till ECPAT Sverige. ECPAT gör ett väldigt viktigt arbete mot barnsexhandel, framför allt genom förebyggande arbete. Mer info om deras arbete går att läsa på ecpat.se, där det också går att hitta rapporter, böcker och annat material ECPAT Sverige skapat.

Pengarna från de exemplar av boken Splittrade själar som säljs under 2019 kommer betalas in till ECPAT som en klumpsumma i slutet av året. Efter det kommer 5 kr per bok betalas in kontinuerligt varje gång utbetalningar av arvode för boken sker.

Samma upplägg kommer gälla för nästa antologi. Det första årets pengar betalas in som en klumpsumma i slutet av året och efter det betalas pengar till ECPAT kontinuerligt.

Linnéa som är projektledare kommer göra inbetalningarna via sitt konto och postar ett inlägg på sociala medier när det sker, så det är möjligt att följa hur mycket som betalas in till ECPAT.

Om du vill stödja ECPAT mer så går det alltid att ge ett bidrag direkt till dem, eller bli månadsgivare. Mer information finns på deras hemsida ecpat.se

Vem står bakom projektet?

Jag som driver det här projektet heter Linnéa Regnlund. Jag har egna erfarenheter av dissociation, har bloggat om det och skrivit ett par böcker om det. Mer info om mig finns på regnlund.se Det här projektet jobbar jag helt ideellt med.

Jag har valt att skapa och driva projektet på egen hand trots att det finns fördelar med att göra det tillsammans, framför allt om man startar en förening. Fördelen med att jag gör det ensam är att det då är möjligt att det blir av. Som mitt liv och min kraft är nu skulle jag inte klara att styra upp och hålla liv i en förening och det fungerar inte att arbeta i grupp om allt måste anpassas efter just mig för att jag är för sjuk för att vara med annars.

Det kanske låter orimligt att det är lättare att ta hand om det mesta själv istället, att det skulle vara lättare att orka. Men ibland är det så.

Förhoppningsvis kommer det en antologi per år under ett tag framöver, men det är svårt att veta särskilt mycket om framtiden, så vi får se. Jag tar en liten bit i taget.

Hjälp till

Även om jag styr upp, är ansvarig och tar hand om projektet på egen hand finns det ingen chans att det ska gå om allt helt och hållet hänger på mig. Jag behöver hjälp. Det kan vara till exempel att läsa igenom texter innan de ska läggas in i boken, att kontakta eventuella sponsorer eller sprida info om att projektet finns.

Det ser lite olika vad som i stunden behöver göras, allt är inte särskilt stora saker och det mesta är inte något du behöver binda upp dig för. När det finns något jag behöver hjälp med brukar jag lägga upp ett inlägg på Instagram om det (och dela det på Facebook). Vill du hjälpa till är det lättaste om du håller ett öga på inläggen där och säger till när det dyker upp något du kan tänka dig att göra. Orkar du inte med sociala medier går det bra att istället mejla mig på antologiprojektet@gmail.com och fråga vad som finns att göra.

Projektet finns på Instagram och Facebook.

Material

Här hittar du material som går att ladda ner och använda för att sprida info om projektet.

Kontakt

antologiprojektet@gmail.com

FAQ

 • Är det ok att vara anonym?
  Ja. Du kan vara anonym i boken, du kan vara anonym i kontakten med mig och du kan använda en anonym e-postadress.

 • Måste man själv ha upplevt dissociation?
  Ja. Du måste ha egna upplevelser av dissociation. Behandlar- och anhörigperspektiv är också viktiga, men de här böckerna är inte för deras berättelser.

 • Måste det vara traumarelaterad dissociation?
  Nej, så länge din text eller bild passar till bokens tema är berättelser om alla sorters dissociation ok.

 • Måste det vara dissociation av typen så man är flera delar inuti?
  Nej, så länge din text eller bild passar till bokens tema är berättelser om alla sorters dissociation ok.

 • Jag har dissocierat tidigare, men gör det inte längre, kan jag vara med?
  Ja, det är helt ok.

 • Jag har dissociation som en del av en annan problematik, kan jag vara med?
  Ja, det är helt ok så länge texten eller bilden i första hand handlar om dissociationen. Är du osäker kan du kontakta mig på antologiprojektet@gmail.com

 • Jag har ingen dissociativ diagnos, men är rätt säker på att jag dissocierar, kan jag vara med?
  Ja, det går bra.

 • Jag är osäker på om jag dissocierar, kan du hjälpa mig att avgöra om det är vad det handlar om?
  Nej, det kan jag tyvärr inte.

 • Vad är egentligen dissociation?
  Här är en text som jag skrivit där jag försöker förklara det:
  regnlund.se/regnlund-dissociation.pdf

 • Är det ok med texter som har triggande innehåll?
  Ja, det är ok. Det kan hända att jag sätter en triggervarning på texten så att den som läser har möjlighet att välja bort den vid behov.

 • Är det ok med bilder som kan vara triggande?
  I viss mån är det ok, men eftersom det är svårare att välja bort att se en bild än att läsa en text kan alltför triggande bilder behöva väljas bort. Får jag in en bild som jag anser inte kan vara med kommer jag kontakta upphovspersonen så att hen kan skicka in en annan bild istället.

 • Vem är det som har hand om det här projektet?
  Jag heter Linnéa Regnlund och tar hand om att styra upp det mesta som behöver göras. Jag har inte möjlighet att göra allt själv, så jag tar emot hjälp från olika människor i olika delar av processen. Vill du hjälpa till kan du läsa mer här.

 • Tjänar du en massa pengar på det här?
  Nej, jag jobbar ideellt med projektet.

 • Vad händer med de pengar projektet får in?
  De går till att finansiera nästa antologi. Blir inkomsten bra kommer arvodet höjas så de som är med kan få mer än ett presentkort värt 200 kronor.

  Om projektet behöver avslutas och det då finns pengar kvar kommer pengarna skänkas till ECPAT.


Har du fler frågor? Mejla gärna till: antologiprojektet@gmail.com