Till dig som är liten och finns inuti

Till dig som är liten och finns inuti. Apelsinträdgården.

Hej

Hur har du det idag? Jag hoppas att du har det ok fast det snart är jul. Eller helst vill jag att du ska ha det jättebra just för att det snart är jul, men jag vet att det inte alltid är så. Att julen ofta är jobbig.

Jag har hand om stafettkontot på instagram den här veckan. Om dissociation. Där skriver jag om lite av varje och om julen den här veckan. Och allra mest skriver jag om olika julböcker. Om du vill kan du läsa där.

Här vill jag berätta om en annan bok idag. En som heter Apelsinträdgården och är gjord av Malin Roca Ahlgren och Joen Söderholm. Jag har letat efter böcker som handlar om att vara trött, sådär mycket. Utmattad. Denna handlar om det, den handlar om en flicka som har en mamma som är sjuk i utmattning och inte orkar mycket alls.

För att förklara hur lite hon orkar berättar hon om apelsinträd och att man kan tänka att allt man gör kostar apelsiner. Att gå upp kanske kostar en apelsin. Att äta kanske kostar tre apelsiner. Och så säger hon att man kan tänka att alla människor har sitt apelsinträd och de flesta har stora träd med massor av apelsiner på, och det kommer nya hela tiden. Men att hon inte har lika många på sitt träd, så därför måste hon välja,apelsinerna räcker inte till allt.

Jag tycker det är bra förklarat. Det finns en annan förklaring som har spridits mycket på nätet som handlar om skedar. Fast kanske ett apelsinträd är en bättre förklaring.Egentligen kan man ju förklara med vad som helst. Att det man gör kostar saker och att de flesta har så mycket så de inte måste vara rädda för att det ska ta slut. Det som är bra med apelsiner är ju att de växer, så det känns lite mer logiskt att man kan få nya apelsiner varje dag. Varför skulle man liksom få nya skedar varje dag?

Jag tänker att en sak som är dum om man är liten och finns inuti är att den handlar om att mamman är trött.Jag tror det är vanligt att människor som är flera inuti är trötta själva och att man som liten då kan tycka att det är jobbigt med utmattningen. Att det kan vara svårt att förstå varför man inte orkar allt, varför man inte har lika många apelsiner som alla andra på sitt träd. Den förklarar ju inte det, hur det kan vara att vara liten och inte orka. Den förklarar bara hur det kan vara liten och ha en mamma som inte orkar. Fast kanske kan den hjälpa lite ändå, så det går att förstå bättre.

Det är synd att det finns så få böcker som passar riktigt bra till små som finns inuti, tycker jag. Man får hela tiden ta en bok som egentligen är skriven till någon annan,till någon som fungerar annorlunda, som handlar om något lite annorlunda men som är ganska likt. Sånt. Det kan ju vara bra och hjälpa ändå. Fast jag tycker att det kan kännas som att man blir ensam av det också. Om man aldrig får vara med i böckerna utan bara måste låtsas det, att de handlar lite om en fast de egentligen handlar om nån som är annorlunda. Nu är jag ju inte liten längre,men jag tänker fortfarande på det, hur det var att vara liten inuti och hur det kan bli då. Och jag tycker om böcker, så då tänker jag på att det blir konstigt med böckerna, när det alltid är så.Om nån annan. Fast egentligen kanske annat är värre. Lite dåligt är det i alla fall. Och lite bra samtidigt, att det finns böcker som kan hjälpa lite ändå.

Nu ska jag gå och försöka fixa lite mer till julen. Så det blir jul till mig och katten här.

Värme och hopp och tända ljus

/Linnéa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.