Förklaringsförsök · På 1177.se · Teorier · Trötthet

Spoonie?

Eftersom jag haft mycket problem med för lite ork så vill jag skriva lite om olika strategier och sånt andra tänkt om hur man kan handskas med det.

Ett av de sätt att förklara hur det är att inte orka allting är The Spoon Theory (skedteorin). En teori som spritts flitigt i sociala medier, kanske för att den är så konkret och genom det enkel att förstå.

The Spoon Theory skapades av Christine Miserandino och hennes ursprungliga inlägg finns här: The Spoon Theory (det är en sida på engelska).

Teorin uppkom när hon och en vän satt och skulle äta, och hon började förklara hur det är att leva med sin kroniska sjukdom. Hur man hela tiden måste välja, ransonera, hur saker som andra kan göra utan att knappt ens tänka på det kan ta en stor del av dagens kraft, kraft som då inte går att använda till något annat.

Hon gjorde det tydligt genom att samla ihop de skedar som fanns inom räckhåll och gav dem till sin vän, och bad henne räkna dem. 12 var det. Sen gick de igenom en dag, och hur skedarna försvann efterhand. Att stiga upp efter en dålig natt: en sked försvann. Fixa frukost och äta: en sked till försvann. Duscha: kanske mer än en sked.

Här började vännen blekna lite, skedarna försvann i en rasande fart och de hade inte ens kommit iväg till jobbet. De fortsatte gå igenom dagen och jag tror det blev uppenbart tydligt vad Christine försökte säga. Att hennes sjukdom inte bara innebar tex smärta eller sånt man kanske tänker på när man tänker på vad som är jobbigt med att vara sjuk, utan begränsningar. Medan en frisk människa har så många skedar i utgångsläget att hon kan göra av med dem utan att de riskerar att ta slut, så måste man som kroniskt sjuk vara medveten om hur många man har att göra av med, och ransonera efter det.

Det är en teori jag tänker passar in på en mängd olika tillstånd, att det finns många orsaker till att man blir en spoonie, en sån med begränsat antal skedar att göra av med.

Man får försöka bli medveten om hur många skedar ens dagar brukar ge en (även om det kan variera lite från dag till dag), och också hur många skedar olika aktiviteter kostar.

Vill du läsa mer om The Spoon Theory finns det ett inlägg på svenska här: The Spoon TheorySkedteorin – metaforen som blev ett visuellt hjälpmedel. Där finns också en bild med exempel på hur många skedar som kan gå åt till olika aktiviteter. Obs att det inte är nåt facit, man behöver lära känna sig själv och hur man funkar. För mig går det tex åt färre skedar om jag läser än om jag tittar på tv.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.