Förklaringsförsök · På 1177.se · Teorier · Trötthet

Mer om begränsad ork: en flaska

Ytterligare ett sätt att förklara hur begränsad ork fungerar utgörs av en bild av en flaska. På bloggen Livets bilder berättas det om hur man med normal energinivå kan tänka sig att det är en flaska som är full. Under dagen tar man lite av den, och när man sover fylls den på igen, så när en ny dag börjar har man alltid en full flaska.

Av olika anledningar kan man få sämre återhämtning, och då fylls flaskan inte på lika bra, utan nivån i den kan sjunka lite för varje dag, och till slut kan man hamna med en flaska som är för lite fylld. Vid en viss gräns får man symptom på att man har för lite energi, och hamnar man under den gränsen kan man få så mycket trötthetssymptom att man upplever det som att man går in i väggen, att det inte går att ignorera kroppens signaler på energibristen.

DSC01561
Det luriga (och det som hjälpt mig mest med den här bilden) är att när man börjar återhämta sig så fylls flaskan på lite i taget, och när man hamnar över symptomgränsen så mår man bra igen, alltså i betydelsen att man inte har trötthetssymptom. Problemet är bara att man lätt tror att det betyder att man har en full flaska och kan göra av med kraft som vanligt igen, medan man i själva verket kanske befinner sig precis över gränsen och det krävs att man gör av med rätt lite för att man ska hamna på eller under gränsen igen.

Tänker att det kan bli svårare för att både man själv och de man har runt sig kan ha förväntningar på att man ska orka rätt mycket hela tiden, och att det kan vara svårt då att hålla kvar vetskapen om hur nära gränsen man är, och hur lätt man hamnar där igen. Speciellt för att man inte har några symptom om man befinner sig över gränsen. Samtidigt har man ju fortfarande ökat behov av återhämtning, för att flaskan ska ha en chans att fyllas på så den blir full igen.

(Bilden är lånad med tillstånd från Livets bilder.)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.