Förklaringsförsök · På 1177.se · Teorier · Trötthet

Mental trötthet (del 1)

Det finns olika typer av trötthet. Det är så lätt att bara säga att man är trött när man inte orkar nåt, inte specificera, och det är så väldigt lätt att människor missförstår då. De kanske tror att man behöver piggas upp, dras ut på stimulerande aktiviteter, fast man behöver sitta helt stilla i ett mörkt rum med så få intryck som möjligt. Eller så tror de att man menar att man behöver sova när man i själva verket är depressiv och behöver nåt annat.

Det är sådär med ord, att det är lätt hänt att den som säger dem och den som hör dem lägger olika saker i dem, och att det blir fel då.

För att förenkla det lite:
Fysisk trötthet får man av fysisk ansträngning, och det hjälper att vila då.
Psykisk trötthet får man tex vid depression och vila påverkar inte den. (Den kan kännas i kroppen, men kan ändå vara psykisk.)
Mental trötthet får man efter mental ansträngning och vila hjälper. (Det kan också kallas hjärntrötthet.)

Om man drabbats av mental trötthet som är större än det normala, så blir man lätt uttröttad av att registrera och bearbeta information, alltså i stort sett alla typer av intryck, och det kan ta lång tid att återhämta sig. Andra kan misstolka det och tycka att man är lat eller behöver hjälp att komma igång, och kanske är det lätt att man själv också misstolkar det istället för att anpassa sig efter hur lite man orkar mentalt.

Källa: http://mf.gu.se/om-mental-trotthet

Jag tänker att det snåriga också kan vara när man har olika typer av trötthet som trasslat in sig i varandra, som jag tror att det ofta blir vid traumarelaterad stress. Och kanske att den största belastningen blir det man inte kan styra över; mardrömmar när man sover, flashbacks, växlingar mellan olika delar och liknande. Det kan göra en både fysiskt, psykiskt och mentalt trött att leva med det. Dessutom kanske det inte hjälper att förstå teoretiskt vad man skulle behöva, tex att man behöver mycket utrymme för återhämtning, för det kan vara omöjligt att ge sig det när PTSD:n stormar i en.

Jag vill ändå skriva lite om det, vad som blir belastande och kan vara hjälpande vid mental trötthet. Men jag tar det i nästa inlägg, du hittar det här.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.