Förklaringsförsök · På 1177.se · Teorier · Trötthet

Begränsad ork: en flaska med en droppande kran?

Ett sätt att tänka som jag mött flera gånger i vården har i stort sett samma utgångsläge som det jag beskrev i det tidigare inlägget. Man tänker sig att grundläget är att man har normalt mycket kraft, och att flaskan då är full. Under dagen tar man av flaskans innehåll, och vid normal återhämtning hinner den fyllas på.

Skillnaden i den här förklaringen är att man tänker sig att det kan finnas en eller flera kranar på flaskan, som det droppar från, eller i värsta fall rinner från. Då är det ju inte så konstigt om flaskan har svårt att bli full, om det hela tiden droppar eller rinner från den.

Vad det kan vara för något som gör att det droppar eller rinner bort kraft kan vara olika, men det är olika typer av läckage det kan vara viktigt att få syn på, just för att de förhindrar tillgången till en flaska full av kraft, vilket är det önskvärda.

Det kan vara tex om man har en konflikt med någon som man går runt och är irriterad på, det kan droppa rejält med kraft då, även om man inte ens pratar med personen.

Det kan också vara att man tar en medicin och att den och/eller biverkningarna av den tar av ens kraft. Eller som nu när det är pollen så kan man som jag ha en droppande kran som handlar om att allergi tar av den kraft man har.

Det kan finnas många olika orsaker till att kraft rinner från en. Själv tycker jag att det är lite klurigt att förstå vilket som räknas som att man tar kraft från flaskan, och vilket som handlar om att man har en läckande kran där kraft som rinner från en. Om man har flashbacks tex, är det då att man tar kraft från flaskan, eller är det en kran som står och rinner?

Kanske är den skillnaden inte den viktigaste, utan att tanken om droppandet handlar om att det kan finnas saker som hela tiden tar lite energi från en, som man inte märker just för att det är lite hela tiden (till skillnad från flashbacks, det brukar man nog märka att det tar kraft). Och om man får syn på vilka saker det är, kan man också undersöka om det finns något sätt att få kranen att sluta droppa. Den där personen jag kanske är arg på, det skulle kanske vara bra att helt enkelt bråka med hen så att det går att komma vidare. Kanske finns det en sån förändring som går att göra, så att droppandet upphör?

Fast jag tänker att det kanske inte alltid finns så mycket man kan göra, även om man får syn på läckaget. Som det här med pollen, även om jag tar medicin och dämpar symptomen så gott det går och följer de råd som finns, så är det en kran som står och läcker kraft från mig under den här perioden. För att få det att sluta skulle jag behöva vara inomhus med stängda fönster, och det är inte något jag kan tänka mig. Så då kanske alternativet är att bara se att det finns en droppande kran, att det rinner bort kraft pga det, och att jag kan vara medveten om att så är fallet och anpassa mig efter att jag har mindre kraft.

Jag tror i alla fall att det är lätt att man missar saker som tar kraft från en, speciellt de små droppande som är ständigt pågående, och att bilden av droppande kranar därför kan spela roll.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.