Förklaringsförsök · På 1177.se · Teorier · Trötthet

Ännu en flaska som handlar om stress och ork.

Man kan använda en bild av en flaska också på ett annat sätt när man försöker få ordning på vad man orkar och inte. Den handlar egentligen mer om stress än att ha begränsad ork. Man kan tänka att grunden då är en tom flaska, när flaskan är tom är det inget som stressar en, och varje stressande sak man har i livet är sånt som man lägger i flaskan.

Det kan vara flashbacks, att man inte har pengar till räkningarna, någon man oroar sig för, att man inte vet hur man ska klara framtiden eller att man har för mycket att göra på jobbet. Alla typer av stress räknas, och för varje sak fylls den tänkta flaskan lite mer.

Är den helt full eller till och med svämmar över, så kommer man få olika symptom pga det. Det har blivit för mycket stress då. Kanske får man svårt att sova, svårt att koncentrera sig, kanske blir man lättare arg eller gråter hela tiden. Man kanske vill äta hela tiden eller inte alls, eller blir jättetrött i kroppen, eller så får man panikattacker eller blir deprimerad, eller så blir ens flashbacks och skiftningar mellan delar helt ohanterbara. Tror det beror på en hel mängd olika saker vilka symptom man får när flaskan är full och svämmar över, men att den svämmar över betyder att det blivit för mycket.

På den här sidan (som är ett sjukhus sida och som är på engelska) finns det en bild av hur det kan se ut med flaskan som blir överfull. De har mest exempel som handlar om stress man kan få efter en cancerdiagnos, men tanken är densamma. Och jag vill länka till just deras sida för att de också har en bild av en flaska där det finns en kran. Kranen gör att man kan tömma ut lite stress, minska nivån i flaskan och minska risken att det ska svämma över. Deras exempel är coping-strategier och mindfulnes. Min bästa grej är nog att lägga mig och sova en stund mitt på dagen. Det hindrar mig från risken att svämma över av stress varje dag, och gör att nivån i min flaska sjunker.

Jag tänker att man kan föreställa sig lite olika med den här flaskan. Kanske att man när man har PTSD eller dissociativa symptom redan som grundläge har en nästan full flaska, att den rinner över av nästan minsta lilla.

Jag tänker också att man kan föreställa sig att man har olika stora flaskor. Om man av någon anledning har begränsat med ork så kanske flaskan är rätt liten och att det inte får plats mycket stressande saker alls i den.

Man får ju tänka som man vill, på det sätt som kan hjälpa en. För min del har det spelat roll att undersöka hur stor min flaska egentligen är, och hur lätt den svämmar över. Och kanske att det spelat ännu större roll att se om det finns kranar jag kan använda för att tömma ut lite stress.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.