Att vara flera inuti · Förklaringsförsök · På 1177.se

Boktips: I Am More Than One

bok

I Am More Than One, How Women with Dissociative Identity Disorder Have Found Success in Life and Work.

Det här är en bok av Jane Wegscheider Hyman där några kvinnor berättar om hur deras vardag fungerar just för att de är splittrade. Man kan såklart tänka att de upplever det så bara för att de inte vet hur bra det skulle kunna funka om de bara var en inuti. Men jag tror inte det är riktigt sant. Det finns många fördelar med att vara bara en, jag är absolut inte motståndare till integration. Samtidigt är det inte säkert att man får en högre funktionsnivå av att integreras. Snarare tror jag det är rätt vanligt att funktionsnivån sjunker eftersom man ensam måste orka med minnen och smärta och annat som är jobbigt i livet. Man har ju inte längre möjlighet att koppla bort det genom att en annan del tar över tex när man ska arbeta.

I boken berättas det rätt konkret om hur de fungerar i vardagen, och hur de organiserat det med olika delar som tar hand om olika saker och på det sättet hjälper varandra och gör det möjligt att funka så bra som de gör. Jag tycker det är en befriande och viktig bok just för att den lyfter fram hur det kan vara funktionellt och hjälpande att vara flera, och då inte bara när man är ett barn som är fast i en skadlig miljö, utan som en vuxen människa, med allt det kan innebära. (Det handlar om vuxna människor som i sin vardag måste handskas med att de bär på minnen av en barndom där de skadats, det är ingen presentation av splittring som ett sätt att handskas med normala vardagspåfrestningar.) Tycker den spelar stor roll som komplement till alla böcker där splittring ses som ett problem, något sjukt eller avvikande och något som man självklart måste tycka är negativt och vilja bli fri från. Verkligheten är nog lite mer komplex än så, trots allt. Så det är bra att det finns olika böcker, med olika perspektiv.

Boken är på engelska, finns såvitt jag kan se inte i några svenska bokhandlar och tyvärr inte heller på några bibliotek.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.