Förklaringsförsök · På 1177.se · Teorier

Och jag fick en dissociativ diagnos till slut

Jag vet att man ofta använder ordet diagnos synonymt med de problem någon har. För mig är det främmande, förmodligen för att jag fått diagnoser som satts lite på måfå, efter en kort stund med en ny läkare. Vissa har jag haft ett tag, andra har ersatts när jag träffat ännu en läkare. Det har varit en röra. Diagnoserna har varit bristfälliga etiketter som i bästa fall fångat något av mina problem och i sämsta fall bara fångat någon annans tankar om mig.

Jag hamnade hos några som såg och mötte mig sen, som hjälpte. Jag var så trött på diagnoser då, trött på maktspel och prestigekamper som brukade tillhöra. Och jag var rädd för att sätta igång nåt jag inte skulle orka hantera om jag drog in oss i diagnosträsket. För det kändes så, som sankmark som kunde suga ner en, som en ohjälpligt kletig svart gegga.

Jag fick ju hjälp. Jag fick det jag behövde. De såg inte mig som en ekvation, så vad spelade det då för roll vad det satt för etikett på mig? Länge stod bara samma diagnos kvar, som nån annan satt, innan jag träffade dem. Det kändes lugnast så. Men jag hade ingen PTSD-diagnos när mina trauman stormade som värst i mig, fast jag kanske uppfyllde kriterierna. Och det dröjde länge innan jag fick en dissociativ diagnos

Till slut fick jag en. F44.8. Andra specificerade dissociativa syndrom.

Jag hade redan integrerats då, var inte längre flera delar. Det var ett nytt sorts kaos, jag ska skriva mer om det en annan gång. Det var nog en diagnos som var så rätt den kunde vara. Vilken som var mest rätt när jag var splittrad vet jag inte. Jag har ofta känt igen mig i sånt som beskrivit DID, dissociativ identitetsstörning, men inte helt. Förmodligen låg jag i gränslandet mellan DDNOS och DID. DDNOS står för ”Dissociative disorder not otherwise specified” och är en diagnos som kan användas för tillstånd som inte ryms i någon av de andra dissociativa diagnoserna. Tex om man har olika delar och är i närheten av diagnosen DID men inte helt uppfyller kriterierna.

Jag har ibland skrivit om min splittring som DID, egentligen föredrar jag att bara skriva att jag var splittrad. Jag är rätt trött på att försöka passa in i mallar någon annan skapat. Men jag ville säga det, om ni funderade på vad jag egentligen har och haft för diagnos.

Jag vet inte om jag skulle uppfylla någon dissociativ diagnos nu. Jag antar att det skulle bli någon UNS- eller NOS-diagnos igen då. Det är där jag brukar hamna. Liksom lite bredvid.

(NOS används i diagnossammanhang för ”not otherwise specified” och UNS är den svenska motsvarigheten och står för ”utan närmare specifikation”)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.