Okategoriserade

Blir det en glad påsk? (Till dig som är liten och finns inuti)

Hej
Hur har du det idag? Jag hoppas att du har det bra. Hoppas att du ska få vara ledig från jobb eller skola eller vad du har för vardagsplikter i ditt liv och att det ska kännas skönt. Att solen värmer lite och att det ska kännas bra. Hoppas att det ska finnas människor du kan vara med om du vill och att du kan vara ensam om du hellre vill det.

Det är inte så lätt, med de här högtiderna. Inte lätt att tänka att man får göra vad man vill och strunta i resten. Inte lätt att strunta i allt som finns i ens huvud som säger att man måste göra på ett visst sätt, eller om det finns andra människor som säger det. Det blir lätt så med högtider. Att en massa gammalt eller en massa andra ska hålla på att bestämma.

Och så kan det ju vara svårt med ledigheten. Den kan bli till massor av plats för kaos och ensamhet och kamp. Inte något bra. Och högtidsdagar kan bära med sig minnen av andra högtidsdagar, andra påskar, när du kanske upplevde något hemskt. Nej, det är inte så lätt.

Så jag tänker lite extra på dig, nu i våren, när påsken kommer. Och hoppas lite extra att just dessa dagarna ska bli snälla mot dig, kännas bra, ska gå att fylla med något som passar just dig just nu. För jag tänker att varje gång man lyckas välja bort något som känns som måsten och plikt som brukar göra en illa och lyckas göra något annat istället, så lär man sig lite mer att man får lov att ha det bra. Och varje gång en särskilt laddad dag inte blir fylld av minnen och kaos utan något som känns ljust och mjukt, så blir man lite helare och kanske mindre rädd.

Man kan inte alltid bestämma, kanske inte ens ofta. Kommer minnen så går det inte att vägra, i alla fall inte för det mesta. Och ibland är det omöjligt att säga till andra människor att man inte vill fira påsken med dem och inte på deras sätt. Det är ok det med, saker tar tid och vissa saker fortsätter vara omöjliga. Det är så livet kan vara. Men det är ju inte det jag önskar. Det jag önskar dig är ljus och värme och sånt som känns mjukt mot huden, i hjärtat, i känslorna. Jag önskar dig de där stunderna av lugn och känslan av att det är en bra sak att finnas till. Önskar dig allt som känns bra för just dig. Och att du ska våga ta emot det och känna att det är ditt. Att det som är bra i livet också kan vara ditt, att livet också kan vara så.

Det önskar jag. Är det en glad påsk jag önskar dig då? Kanske. Eller en lugn. Eller bara att du ska få känna att du tycker om livet.

Värme /Linnéa

Till dig som är liten och finns inuti

Veckorna. (Till dig som är liten och finns inuti.)

Bilden kan innehålla: moln, himmel, utomhus och natur

Hej
Hur har du det idag? Jag har det ganska bra. Det var skönt med semester och det är skönt med sol. Det är konstigt. I början av våren tycker jag solen är så hemsk. Kall och skarp och som att den skär i mig. Sen rätt vad det är tycker jag jättemycket om den igen. Skönt att det gick över i alla fall, det som kändes hemskt.

Jag har varit och simmat idag. Det brukar jag göra på fredagar. Jag har insett att jag mår bättre av att göra saker särskilda dagar. Det blir lättare att planera så jag orkar då, om jag gör samma varje vecka så märker jag vad som blir för mycket. Men kanske ännu mer som att jag behöver att dagarna är olika. Inte bara en seg massa som sträcker ut sig i oändlighet. Utan som att början av veckan är en sak och slutet en annan.

På ett sätt har det varit viktigare när jag varit ännu sjukare och nästan inte orkat nåt alls. Allt har kunnat kännas suddigt då och som att det är svårt med tiden, att känna att den går eller hur snabbt den gör det. Det hjälpte mig då att ha nåt särskilt åtminstone när det blev helg. Som ett radioprogram jag brukade lyssna på när det var fredag. Tiden blev tydligare då. Och livet lite lättare av det. Kanske låter fånigt att det spelar så stor roll, men för mig har det gjort det. Och nu när jag jobbar lite så blir det viktigt på ett annat sätt. För att jag bara orkar jobba några timmar på en vecka och det är så lätt att hela tiden tänka på vad jag borde göra och tänka att jag kanske borde göra det nu. Om jag har bestämt i förväg vilka dagar som är lediga blir det lättare att låta dem bli det. Och det blir ännu lättare när jag orkar göra något annat. Så på fredagar så vilar jag mycket på förmiddagen, sen åker jag buss, simmar, åker buss igen. Och sen är jag hemma och tar det lugnt för då är jag trött. Och på lördagen brukar jag inte ha något alls jag måste göra eller tänker att jag borde. Om jag vill kan jag sova hela dagen, eller bara göra det som faller mig in. Det är skönt.

Och när jag haft några lediga dagar är det lättare att jobba igen, som att det blir bättre av att ha fått vara ledig. Och bättre att vara ledig när jag jobbat andra dagar, även om det är pyttelite. Men bäst det där, att det känns som veckor med början och slut. När en är slut kommer en ny. Kanske inte låter som så stor skillnad mot dagar, att det blir en i taget, men för mig är det dagarna som lätt bara flyter ut till en sån där formlös massa. För mig spelar det roll att göra skillnad på dem. Liksom ordna dem lite. På de sätt som går.

Vet inte om det är så för dig, att det spelar nån roll. Eller om det ens går att ordna dem. Ibland går det ju faktiskt inte. Ibland är allting bara en enda röra. Då får man försöka stå ut med det. Mitt liv är ganska ordnat nu. Fast denna veckan blev allt en dag fel. Så idag är det som om det var fredag och imorgon ska jag vara helt ledig. Kanske bara hemma med katten. Det blir lite konstigt när man flyttar på det, men ok ändå. Och det blir nog ändå annorlunda för att det är påsk sen. Jag får hitta rätt ordning sen när påsken varit. Jag tror det går bra.

Hoppas att ditt liv går ok, vad som än är i det. Hoppas du har sol eller något annat som känns snällt för dig.

Värme och hopp /Linnéa

Smärta · Till dig som är liten och finns inuti · Trötthet · Vardag

Kom ihåg. (Till dig som är liten och finns inuti.)

Hej
Hur har du det idag? Här är det ingen ordning. Min katt är mycket ordningsam. Man ska stiga upp på samma klockslag (i alla fall inte senare), vila ungefär samma tider, få godis på bestämda tider. Man ska göra saker på rätt sätt. Till exempel är det mycket irriterande om jag gömmer hennes godisar på nya ställen när vi leker godiskurragömma, för hon vet ju var de ska finnas, var hon ska leta. Jag ska gärna ligga i soffan en stund på eftermiddagen och då ska jag ha filten på mig, så hon kan ligga på min mage på filten om hon vill. Ibland vill hon inte, det är inte det som är det viktiga. Det viktiga är att det ska vara ordning. Allt ska liksom vara rätt.

Den här veckan har det inte varit ordning på nånting, tror jag. Det har varit bekymmersamt för henne. En dag steg jag upp vid fyra och nästa dag ville jag inte alls göra det. En annan dag sov jag jättelänge mitt på dagen och idag har jag förstört ordningen genom att ta fram dammsugaren. Att städa förstör alltid ordningen, tycker hon.

Jag blev lite sjuk. Inte så mycket, men lite. Så orkade jag inte röra mig, och då fick jag ont för att jag varit så stilla. Och då kunde jag inte sova utan vaknade mitt i natten för att jag hade ont. Sen tog liksom ordningen slut. Jag ställde in det jag hade planerat, för det gick inte att orka. Och visst har jag gjort saker, det är liksom ingen ordning på vilka och när bara. Min katt fattar inte ens hälften av allt jag sysslar med, det är nog tur, för hon hade blivit knäpp på mig då, för att det inte finns så mycket ordning alls. Allt blir huller om buller. Det blir lätt så när jag sover dåligt. Lite för att jag är trött och lite för att jag måste vila mycket mer på dagarna då.

Det är därför jag bloggar på en fredag istället för en torsdag. För jag glömde. Jag skriver upp alla viktiga saker på en lista, vad jag ska göra vilken dag. För jag är dålig på att komma ihåg dem annars också, inte bara en sån här vecka. Jag skriver upp att jag ska blogga. Det är viktigt, det känns viktigt att skriva till dig även om jag inte skriver nåt särskilt viktigt så ofta. Det är viktigt för att du är viktig och för att jag sagt att jag ska skriva på torsdagar.

Men det räcker liksom inte att jag skriver upp att jag ska göra det på en torsdag om det är för mycket oordning för att hålla reda på vilken dag det är. Jag orkade visst inte det denna veckan. Så det blev så. Jag glömde inte dig, jag var bara dålig på att komma ihåg vilken dag det var.

Ibland får det vara som det är bara. Tills något blivit lite bättre och saker kan funka annorlunda igen. Ibland är det inte så mycket mer att göra än så, att låta tiden gå och liksom vänta. Se vad som kan bli möjligt och när. Se om det går att hitta en ordning igen. Jag tror det gör det.

Nästa vecka ska jag ha semester, då glömmer jag nog att skriva. Eller så bestämmer jag redan nu att jag är ledig nästa vecka. Ja, det gör jag. Nästa vecka är jag ledig från att skriva. Så gör det inget om jag inte kommer ihåg. Jag behöver vila från alla kom ihåg-lappar. Och katten. Jag tycker mycket om henne, men ibland behöver man vila från nästan allt. Vara nån annanstans, se nåt annat. Göra nåt annat. Kanske inget särskilt. Sova i en annan säng, gå en annan väg. Bara ha paus. I alla fall tycker jag att jag behöver det, man är kanske olika. Jag är glad för min semester.

Hoppas jag kan hålla ordning på mig tillräckligt för att åka på rätt dag med rätt tåg och inte gå vilse sen. Jag tycker det är skönt med kartor i mobilen, att de kan säga var jag är. Då slipper jag komma ihåg det. Det kan vara en väldigt svår sak att komma ihåg faktiskt.

Värme /Linnéa